26. april · 2019

Freja Andersen er den første EUX Business-elev, der har sikret sig en praktikplads i udlandet.

Nyheden om Danmarks nye ungdomsuddannelse - EUX uddannelsen, der både giver eleverne en erhvervsuddannelse og en studentereksamen, er nået til udlandet. I Viborg betyder det, at 17-årige Freja Andersen som den første EUX Business elev fra Viborg har sikret sig en praktikplads uden for Danmarks grænse.

Flydende på tysk
Snart bosætter hun sig i byen Ingolstadt i Sydtyskland og kan næsten ikke vente med at kombinere sin EUX Business-uddannelse med et udlandsophold i et år.

- Det bliver fantastisk. Sprogligt er det en kæmpe fordel for mig at blive flydende til tysk, og jeg regner også med, at jeg får masser nye venner og lærer at klare mig selv, siger hun. 

På Handelsskolen Viborg glæder man sig over, at den danske EUX-model nu er på vej til udlandet.

- Det er en meget positiv nyhed. Vi er stolte af vores EUX uddannelse, og derfor er vi meget tilfredse med, at udlandet nu viser interesse for vores elever, siger Jan Salling, der er uddannelsesleder på Handelsskolen Viborg.

Nye regler
Hvert år rejser hundredevis af danske unge på praktik i udlandet gennem PIU-ordningen (Praktik I Udlandet red.), der både yder økonomisk støtte, hjælper med at finde praktikpladser i udlandet, arrangerer ansættelsessamtaler og laver papirarbejdet i forbindelse med at unge danske elever bliver ansat i et praktikophold i udlandet.

På EUX Business går eleverne to år i skole, hvor de blandt andet gennemfører en studentereksamen. Først derefter er de to år i praktik. Ind til nu, har virksomhederne i udlandet hovedsaglig været på udkig efter danske elever fra HHX – handelsgymnasiet. Som noget nyt kigger de udenlandske virksomheder nu også efter elever med EUX-baggrund.

- Det er vi rigtig godt tilfredse med, for vi har dygtige elever som både i forhold til selvstændighed, sproglige færdigheder og fremtidige karrieremuligheder kan vinde meget ved et praktikophold i udlandet, siger Jan Salling.

Hurtigt i job
Et praktikophold i udlandet tæller dobbelt. Freja Andersen kan dermed gennemføre sin uddannelse på tre år frem for fire.

- Det er en kæmpe fordel for mig. Jeg har netop valgt EUX Business, fordi jeg har lyst til at komme ud og arbejde så hurtigt så muligt, siger hun.

Praktikpladsen hos kæden Media Markt, der minder om den danske kæde Elgiganten, sikrede hun sig ved at tage til jobsamtale i Tyskland.

- Jeg føler mig faktisk ikke så sikker på tysk, men jeg forberedte mig rigtig grundigt inden jobsamtalen, og selvom jeg var ret nervøs, gik det jo fint. Om et år taler jeg flydende tysk. Det er lidt vildt at tænke på, konstaterer hun.