En uge i bæredygtighedens tegn

Nyhednov

Temaet for Danmarks Iværksætteruge er de 17 Verdensmål. På Mercantec valgte man derfor at sætte fokus på fremtidens udfordringer – og hvordan vi løser dem.

Hullet i ozonlaget vokser, kloden sveder, og vi bliver flere og flere mennesker på jorden. Det er almen viden.
Men hvordan skaber vi en bæredygtig udvikling, som ikke kun drejer sig om, at vi skal have vores egne behov opfyldt – men som samtidig sørger for at vores forbrug ikke skader de kommende generationer?

Nedbrydelig lygtepæl
I en uge har knap 130 elever fra erhvervsuddannelsernes grundforløb haft bæredygtighed på skoleskemaet.

- Der bliver brug for innovative iværksættere, som kan skabe løsninger, der fungerer i dagligdagen, og som kan skabe en mere bæredygtig adfærd for os alle sammen. Formålet har derfor været at vise vores elever, hvor vigtigt det allerede er nu at kunne tænke innovativt og samarbejde på tværs af faggrupper om at løse de fremtidige udfordringer, vi står over for, siger Rie Dalsgaard, som er uddannelsesleder på Mercantec.  

Simon Poulsen er 17 år og i gang med grundforløbet på Teknologi og Medie. Han vil læse videre til elektriker. Bæredygtighedsprojektet har været en øjenåbner, fortæller han. 

- Det har været vildt spændende. Vi har for eksempel arbejdet med, hvordan vi kan bruge nedbrydelige plantematerialer i produktionen. Lego gør det allerede. Det anede jeg ikke, at man kunne, siger han. 

Simon Poulsens gruppes biddrag til projektet var en idé om en vandopsamlende lygtepæl skabt af bæredygtige materialer. 

Bil af konservesdåser
Nanna M. Petersen er 17 år og i gang med grundforløbet Teknologi og Auto. Hun drømmer om en fremtid som automekaniker, og hendes gruppe havde udtænkt en idé om at bygge en bil af brugte konservesdåser. Også hun var begejstret for projektet. 

-  Det er ret sjovt at tænke nyt. Sådan et projekt gør jo, at man bliver mere bevidst, siger hun. 

Elevernes fremtidsløsninger blev illustreret af en grafisk facilitator og hængt op på farvestrålende plancher. 

- Når det er så visionære begreber og idéer, vi arbejder med, så betyder det meget, at vi kan se det for os, siger uddannelsesleder Rie Dalsgaard. 

31 ton madspild
I bæredygtighedens tegn besøgte eleverne desuden private og offentlige virksomheder, som arbejder målrettet på at gøre deres produktion mere bæredygtig. 

Emilie Bjerregaard er 16 år og i gang med grundforløbet Mad og Sundhed. Hendes gruppe besøgte centralkøkkenet på Sønderborg Sygehus, hvor de ved hjælp af avanceret teknologi har kunnet nedsætte madspildet med 31 ton om året. 

- Jeg har aldrig tænkt så meget over bæredygtighed, men når man er derude og ser i virkeligheden, hvad det går ud på, så forstår man lidt bedre, hvad det betyder for os alle sammen, siger hun. 

 17-årige Anders Nielsen går på grundforløbet Konstruktion og Arkitektur og drømmer om en fremtid som tømrer. I forløbet har han eksempelvis lært om miljøvenlig træimprægnering. Bæredygtighed eller ej. Det bedste ved projektet var nu ifølge ham – hytteturen.