Min fremtid skal være noget med tal

Mettestudent4

Mette er den første student fra Viborg Handelsgymnasium, der kan præsentere et eksamensbevis med lutter 12-taller.

Når uddannelsesbrevene sendes ud og Danmarks unge holder vejret, mens de åbner konvolutten, der indeholder afgørelsen om hvorvidt, de er kommet ind på deres drømmestudie eller ej, så behøver Mette Stilling Yde ikke at bekymre sig.
Hun er godt nok endnu ikke helt afklaret om, hvad hun helt præcis vil læse videre til. Det bliver muligvis erhvervsøkonomi, men en ting er helt sikkert – uanset hvilken uddannelsesvej, hun ønsker at gå, så står alle døre åbne.
Mette er nemlig en af de få studenter, der kan præstere et eksamensbevis med rene 12-taller, og hun er Viborg Handelsgymnasiums første elev, der kan fremvise et eksamenspapir med lutter 12-taller.

Nej tak til præstationsræs
Selv tager den 19-årige præstationen med fuldkommen ro og skulle lige tænke sig godt om, før hun sagde ja til at stå frem som 12-tals-student.
”Der kører meget præstationsræs i medierne, og det har jeg faktisk ikke så meget lyst til at være en del af. Selvfølgelig er jeg glad for at have klaret mig godt, men det er ikke noget, jeg går og råber op om,” siger hun.
Og hvis nogen skulle være i tvivl, så kommer man ikke sovende til ene 12-taller. Mette trækker på skuldrene og rynker lidt på næsen, når hun skal vurdere hvor meget tid, hun har brugt på at læse.
”Lang tid,” siger hun til sidst.
Det kræver en indsats at blive dygtig. Det ved Mette alt om.
”Jeg kan bare godt lide at gøre mit bedste hver gang og komme hele vejen omkring et emne. Studiemiljøet i min klasse har været rigtig godt, og der bliver ikke kigget skævt til en, hvis man er ambitiøs. Jeg har været heldig at være i gruppe med nogen, der også har taget deres skolearbejde meget seriøst, så det er ikke kun mig, der har klaret mig godt,” siger hun.

Til Stuttgart med PIU
Mettes forældre, der henholdsvis er pædagog og cand.merc., er naturligvis stolte, men ingen af dem har pacet de gode karakterer frem. Hvis nogen har stillet krav, så er det hende selv, fortæller hun.
Efter sommerferien går turen et år til Stuttgart i Sydtyskland, hvor hun skal arbejde i administrationen på virksomheden Daimler. Mette har fået hjælp og tilskud gennem PIU Praktik I Udlandet-ordningen. Målet er at blive (endnu) bedre til tysk og få en masse erhvervserfaring og gode oplevelser med sig hjem.

”Det er virkelig dejligt at have eksamen overstået og et år i Tyskland at se frem til. Så må jeg se, hvad jeg finder ud at læse til bagefter. Noget med tal og gerne også økonomi i hvert fald,” siger hun.