8. oktober · 2020

”Kom til Viborg og bliv cobot-haj på én dag!” Sådan lød invitationen fra Mercantec og automatikvirksomheden Technicon. Den invitation accepterede en del virksomheder og tilbragte dagen i hjertet af Viborg, hvor det nye automatikcenter ligger i Mercantecs nybyggede Midtbyens Gymnasium.

Antallet af cobots og omfanget af applikationer vokser kraftigt. Nye automationsløsninger skaber derfor nye muligheder for at forbedre både produktiviteten og arbejdsmiljøet i enhver fremstillingsvirksomhed.
Det ved man hos Technicon. Her oplever salgsingeniør Henrik Kaagaard Hansen en stigende interesse for cobots - ikke mindst fra uddannelsesverdenen.

  • "De fleksible, sikre og stabile cobots bliver mere og mere attraktive. Det skyldes ikke alene, at de er kompakte, driftssikre og nemme at programmere. Det skyldes i tilsvarende grad, at der løbende kommer nye applikationer på markedet, som udvider anvendelsesmulighederne. Vi mærker en stigende interesse blandt flere og flere uddannelsesinstitutioner i forhold til at investere i fleksibelt automationsudstyr, der svarer til det, som elever og studerende møder, når de kommer ud på arbejdsmarkedet”.

Blandt de førende producenter af cobots er Universal Robots, som Technicon forhandler i Danmark. Hvordan holder danske produktionsvirksomheder sig ajour med det sidst nye inden for cobots, og hvordan får de udnyttet deres produktionsmuligheder bedst muligt?
Det var nogle af emnerne, som blev taget op på kurset blandt deltagerne. Undervejs var der en faglig debat og konstruktive forslag til automatisering af de manuelle arbejdsprocesser i deltagernes virksomheder.

Deltagerne blev undervist af Technical Support Engineer Søren Poll Bendtsen fra Universal Robots – Danmark.

Søren gav deltagerne en generel introduktion til Universal Robots, til hvordan man kommer i gang med det første automatiseringsprojekt og fif til, hvordan man implementerer cobots i virksomheden.

2. halvdel af dagen gik med introduktion til robotprogrammering efterfulgt af praktiske hands on-øvelser og programmering af UR’s cobots.

Uddannelseskonsulent Michael Fast fra Mercantec udtaler:

  • ”Udover at have et bredt udvalg af automatikkurser, har vi udviklet en række robotkurser, som foregår i nogle af Danmarks bedste rammer. Derfor vil vi gerne i dialog med virksomhederne og leverandørerne om de nyeste trends og virksomhedernes behov for opkvalificering og ny viden. Det er cobot-kurset i dag et godt eksempel på. – Vi kommer til at lave flere cobot-kurser og -events i fremtiden; det kan jeg godt garantere.”

En af deltagerne på kurset var Technical Manager, Torben Nybo fra virksomheden VIKINGGENETICS.

  • ”Vi er i en proces, hvor vi gerne vil industrialisere vores produktion af kønssorteret sæd.
    Da jeg i forbindelse med Automatik 2020 så opslaget, tilmeldte jeg os straks, da jeg her så muligheden for at få mere information om at arbejde med robotter. På kurset kom vi omkring alle de væsentlige ting, man skal gøre sig af overvejelser, inden man anskaffer sig en cobot. Vi blev bekræftet i, at vi har nogle processer, som med fordel kunne automatiseres. (10 easy steps)
    Da vi fik lov til at prøve at programmere UR cobotten, var min oplevelse, at det vil komme til at falde let for vores medarbejdere. Alt i alt en god dag, og vi arbejder videre med at få automatiseret nogle processer”

 

Faktaboks:
Mercantec er Viborg Kommunes største uddannelsesinstitution:

Mercantec danner bro mellem uddannelse og erhvervsliv. Mercantec beskæftiger 450 medarbejdere og favner bredt inden for uddannelsesretninger, uddannelsesudbud, -indhold og pædagogiske strategier. Mercantec tilbyder et bredt udvalg af kurser inden for automatisering, PLC, pneumatik og robotkurser for både nybegyndere og øvede deltagere.

Faktaboks:
Technicon er en af Danmarks førende leverandører af løse komponenter til robotteknologi. Uanset om det drejer sig om robotter, platforme, gribere, vision, sikkerhedskomponenter eller software er Technicon vant til at levere komplette automationsløsninger til mange brancher. Technicon er bl.a. forhandler af både Universal Robots og MiR i Danmark og som udviklingspartner for en bred vifte af industrivirksomheder. Technicon udvikler, tester nye teknologier, afprøver koncepter, udvikler prototyper og inspirerer kunder i forhold til teknologiske muligheder.

Se mere om Mercantecs kurser her