12. oktober · 2019

HHX-elever fra Midtbyens Gymnasium er netop vendt hjem fra en studietur med iværksætteri på dagsordenen.

Det er ikke nok at have en god idé. Det kræver benhårdt arbejde, tålmodighed, talent og flere års dedikeret indsats at blive en del af klodens innovative hovedby Silicon Valley, hvor it-giganter som eksempelvis Apple, Facebook og Google har hovedbase. Det er en del af den indsigt, to HHX-klasser fra Midtbyens Gymnasium er vendt hjem med efter 10 dages intense oplevelser i en af Californiens mest ikoniske byer San Francisco, hvor en af hovedbegivenhederne var et besøg i Silicon Valley.

Ida-Sofie Bertelsen Ehlers, Amalia Høj og Christian Sloth var blandt de 35 elever, der deltog på turen. Fælles for HHX-eleverne er, at de går på den studieretning, som har Apple som fokusområde.

- Det var en fantastisk oplevelse. Bare det at køre rundt i Silicon Valley og opleve, hvor gigantisk det hele er. Det var vildt, konkluderer Christian Sloth.

Vejen til succes
Iværksætteri og innovation er nogle af nøgleordene for undervisningen i de to Apple-klasser i Viborg.
På studieturen talte eleverne med flere unge iværksættere fra Danmark, der har knoklet for at gøre karriere i Silicon Valley.
En af dem repræsenterede it-giganten Apple. Han kunne berette, hvordan en karriere hos Apple for hans vedkommende begyndte med en tvungen udstationering i et år i Kina og arbejdsdage fra tidlig morgen til sen aften, inden Apple havde vurderet ham og fundet ham brugbar i Silicon Valley.

Gratis uddannelse
Besøget i San Francisco bød også på en rundvisning på et verdens mest prestigefyldte universiteter - Stanford University, som strækker sig over et område på 32 kvadratkilometer og har 15.000 studerende og 1700 undervisere tillknyttet.

Mødet med "universitetsbyen", hvor alle de studerende bor, gav de danske gymnasieelever ny forståelse for forholdene i USA, hvor gratis uddannelse kun er forbeholdt de mest talentfulde, og resten betaler mange hundrede tusinde kroner for en universitetsuddannelse.

- Det sætter vores system lidt i perspektiv. Det er gratis at uddanne sig i Danmark, og vi får oven i købet SU. Men det kunne da være helt vildt spændende at læse et enkelt år derovre, siger Amalia Høj.

Dyreste by
San Francisco er en af USA's dyreste byer at bo i.

Folk strømmer til byen i håb om at gøre karriere eller skabe sig en succesfuld it-virksomhed, der kan ride med på den succesbølge, itgiganterne har skabt. Gymnasieeleverne oplevede dermed også bagsiden af medaljen.

- Der er rigtig mange hjemløse i San Francisco. En del har simpelthen ikke råd til at bo derovre, siger Christian Sloth.

Og selvom eleverne på intet tidspunkt følte sig utrygge, og selvom turen til fulde levede op til deres forventninger både socialt og fagligt, var det alligevel rart at komme hjem til trygge Viborg. - Herhjemme kan vi sagtens tage i Netto og smide mobilen i indkøbskurven uden at være bange for, at den skal blive stjålet. Man skal ikke bekymre sig om den slags. Det er vildt fedt i USA, men vi er nu heldige at bo i Danmark, påpeger Ida-Sofie Bertelsen Ehlers.

Christian Sloth, Ida-Sofie Bertelsen Ehlers og Amalia Høj går alle på Apple-studieretningen. For nylig besøgte de Apples hovedkvarter i Californien.