2. maj · 2019

Seks lokale politikere mødte handelsgymnasieeleverne. Dagens hovedemner var klima og uddannelse

- Hvor mange af jer skal sætte krydset for første gang, og hvor mange af jer har ikke bestemt jer endnu?

At dømme efter de mange hænder var der adskillige potentielle vælgere at fiske, da Viborg Handelsgymnasium i går var vært ved politisk debat.

Seks lokale politikere havde sagt ja tak til at møde ungdommen, og hovedemnerne var givet på forhånd – klima og uddannelse.

Allerede før gymnasieeleverne tog plads i salen, var kontrasterne mellem kandidaterne til folketingsvalget ridset op.

Klimaet i fokus
Den mest liberale af de seks – Alex Vanopslagh, som er Liberal Alliances spidskandidat, havde eksempelvis små klistermærker med logoet: Ingen socialister, tak, samt intet mindre end en ”syv-tusindkroners seddel” på de mange stolerækker i håbet om at trække opmærksomhed til sin politiske linje, som lokker med 84.000 skattefrie kroner om året – 7000 om måneden.

- Lad nu være med at gå i panik over klimaet. Det er der ingen grund til. Vores politik sørger for, at folk får flere af de penge, de tjener i lommen. Klimaproblemerne løser vi med grøn teknologi, lød det eksempelvis fra Alex Vanopslagh, der havde en ekstra hilsen til gymnasieeleverne i cykelskuret foran Handelsgymnasiet, hvor hver af elevernes cykler, var blevet udstyrede med et plastiksadelbetræk, der lovede dem råd til en bil, såfremt de stemmer på ham.

I det modsatte klimamæssige ringhjørne appellerede Signe Munk, der er tidligere byrådspolitiker i Viborg og nu er næstformand i SF, for en decideret klimalov.

- Danmark er bestemt ingen klimaduks. På en god dag overbelaster vi klimaet med tre gange så meget C02 pr indbygger, end vi burde. På dårlige dage er det meget mere. Vi har brug for en klimalov nu, lød det fra hende.

Klima, kød og uddannelse
Jens Ole Sørensen fra Danmarks Radio var dagens vært på debatten og spurgte lidt ind til ungdommens klimavaner.

Af dømme efter hænderne fik 80-90 procent af gymnasieeleverne kødretter til aftensmad mindst seks gange om ugen.

Karaktersystemet, uddannelsesloftet og den voksende stress blandt unge blev også debatteret af de lokale spidskandidater, der ud over førnævnte også talte Christian Langballe fra Dansk Folkeparti, den radikale Hanne Roed, og Anne Paulin fra Socialdemokratiet, der fik hele salen til at grine, da hun beklagede sig lidt over, at dagens vært var kommet til at kalde hende ”Anne Paludan”. 

En af de nye politikere, den konservative Margrethe Agerup Præst, blev selv student fra handelsgymnasiet på Vinkelvej for 27 år siden.

- Nyd nu jeres ungdom. Et uddannelsesvalg er ikke et valg for al evighed. Rigtig mange mennesker arbejder med noget helt andet, end det de uddannede sig til som unge, lød appellen fra hende.

Hvorvidt det første valgmøde gjorde ungdommen mere klar til at sætte krydset, vides ikke. Malthe Klausen fra 3.H på Viborg Handelsgymnasium havde inden mødet en idé om, hvilken retning han vil stemme, men han var ikke blevet mere sikker i sin sag.

- Det er faktisk ret svært, for selvom man er enig med nogen, så kan der være noget af det, de repræsenterer, som man ikke er så vild med. Man skal nok ind og læse lidt mere om det, mente han.