28. marts · 2020

Mercantec har gennemført de første afsluttende eksamener online. Det fungerede – men kan aldrig erstatte en ”almindelig” mundtlig eksamen, lyder meldingen.

For nylig sad Monika Sand Kristensen i sin dagligstue med en let sitren i kroppen og stirrede på sin computer. Klokken 11.45 skulle hun ved hjælp af et link trykke sig ind i et virtuelt eksamenslokale og gennemføre sin afsluttende eksamen fra Handelsskolen Viborg.

Forinden havde hun mildt sagt været skeptisk. 

  • Mit arbejdsredskab er en computer, så selve formen gjorde mig ikke som sådan usikker, men jeg må indrømme, at jeg var ret frustreret over at skulle tage min afsluttende eksamen online. Der går jo mange nuancer tabt, når man kommunikerer via en skærm, siger hun. 

Ny nervøsitet
Den nervøsitet, Monika Sand Kristensen oplevede, da hun sad i sin sofa og skulle gennemføre sin første online-eksamen nogensinde, var anderledes, end den plejer at være. 

- Min 11-årige søn sad i rummet ved siden af og skulle underholde sig selv. Det kan han selvfølgelig sagtens, men der er alligevel en underlig fornemmelse, siger hun og fortsætter. 

- Normalt står man foran en dør og venter. Hvis der er forsinkelser, så afventer man, at døren går op. Her er det et link, der skal åbne sig. Det er ret specielt. Heldigvis havde min underviser guidet os meget grundigt og holdt prøveeksamener inden. Ellers ville jeg have været ekstra nervøs, fortæller hun. 

Trods frustration og modstand gik eksamen godt. Monika Sand Kristensen, der er i lære hos Deif i Skive, er vant til at få karakterer i den høje ende af karakterskalaen. Da hendes vejleder og censor efter en kort pause sendte hende et nyt link og tonede frem på skærmen igen, var det med budskabet om, at hendes online præstation var et 12-tal værd. 

- Jeg blev helt vildt glad, men det var lidt underligt at sidde i sin sofa og juble alene. Hvis alt var, som det plejer, ville jeg have fejret det med at invitere gæster eller tage i byen og spise, men det bliver nok kun til take away i aften, konkluderer hun.

En speciel situation
På Handelsskolen Viborg er der tilfredshed med de i alt 15 veloverståede online-eksamener. Uddannelsen til kontorelev tager to år og begynder i det øjeblik, eleven får en læreplads. Da flere af eleverne fra holdet afslutter deres læreforløb i april, maj og juni, var det derfor nødvendigt at få gennemført eksamenerne nu. 

Dorthe Skov Pedersen er underviser på Handelsskolen Viborg og ansvarlig for de mange online eksamener. Hun er lettet over, at det hele er forløbet godt og uden de store problemer. 

- Det er selvfølgelig helt specielt. En af vores elever havde sit mindreårige barn siddende ved siden af sig. Men det tager vi naturligvis hensyn til. Det er en mærkelig situation, men jeg synes, at vi har fået det bedste ud af det, selvom det aldrig vil kunne erstatte en ”almindelig” eksamen, siger underviseren. 

På Mercantec følges corona-situationen nøje. Flere hundrede elever både fra erhvervsuddannelserne, efteruddannelserne og gymnasieuddannelserne skal de næste måneder til eksamen. 

- Vi håber og tror stadig, at vi er tilbage den 14. april, således vi kommer til at gennemføre langt de fleste eksamener præcis, som vi plejer. Men hvis det ikke kan lade sig gøre, finder vi ud af det online, lyder meldingen fra Mercantec-direktør Kirsten Holmgaard.