8. april · 2022

29-årige Jesper Nielsen fra Viborg har netop bestået svendeprøven på Mercantec med betegnelsen Fremragende. Den nyuddannede VVS-energispecialist kan nu se frem til et alsidigt arbejdsliv på et arbejdsmarked, hvor der er rift om ham og hans kolleger.

Tre 12-taller i fejlfinding. Tre 12-taller til den praktiske prøve. Og et 12-tal til teoriprøven. Det er, hvad der kræves, hvis man vil bestå svendeprøven med betegnelsen Fremragende – og det er præcis, hvad 29-årige Jesper Nielsen fra Viborg netop har præsteret. Da han tirsdag den 5. april fik sit svendebrev som en af 9 nyuddannede VVS-energispecialister fra Mercantec, var det således med den højeste udmærkelse, skolen kan give sine svende.

Langt fra Alene i Vildmarken
På uddannelsen til energispecialist lærer eleverne at installere og renovere VVS-anlæg i private hjem og virksomheder. Det betyder, at forbrugerne sparer penge, at der bruges mindre energi til gavn for klimaet – og at bygningerne ganske enkelt fungerer i det daglige.

”Det er jer, som sørger for, at de mest livsnødvendige ting fungerer,” sagde Mercantecs direktør Adrian Tresoglavic til de nyuddannede VVS-svende. ”Hvis I ikke gjorde det, I gør, ville vi alle sammen have det som deltagerne i Alene i Vildmarken: kolde og med stor lyst til at tage et varmt sted hen!”

Alsidigt arbejde
Jesper Nielsen er opvokset i Houlkær. Efter folkeskolen arbejdede han som ufaglært i nogle år, inden han besluttede at tage en uddannelse. ”Jeg startede som voksenlærling hos Brøndum A/S i Viborg, da jeg var 25,” fortæller han. ”Det har hele tiden ligget i kortene, at jeg skulle have den her uddannelse. Arbejdet er alsidigt, og du kommer til at bruge dig selv fysisk.”

Hans svendestykke er et fjernvarmeanlæg, som er opbygget præcist efter Viborg Varmes retningslinjer og automatisk indretter sig efter udetemperaturen. Selv siger Jesper Nielsen beskedent, at opgaven er gået ”ganske okay,” og tilføjer, at skoleopholdene på Mercantec har givet ham værdifuld viden.

”Jeg synes bestemt, jeg har lært noget på skolen, som jeg kan bruge i min hverdag,” siger han. ”Og hvis man vælger at læse videre til installatør, er det her en superfin grunduddannelse at have!”

”De bliver revet væk”
Indtil videre satser Jesper Nielsen dog på at blive hos Brøndum, og hans mester Gert Madsen er godt tilfreds med udsigten til at holde på den udlærte mønsterelev. ”Ham er vi helt sikkert glade for,” siger han. ”Han er en ihærdig ung mand, som udviser interesse for faget.”

Ingen af de nyudklækkede energispecialister kommer til at gå arbejdsløse. ”De bliver revet væk,” bemærker VVS-underviser John Mørch fra Mercantec, der har undervist Jesper Nielsen og hans holdkammerater. ”Der bliver bygget enormt meget i øjeblikket, og der er generel mangel på håndværkere.”

Ud at stå på egne ben
Mercantec står også over for et byggeprojekt: Skolen skal have nye undervisningsfaciliteter, der vil give mulighed for at tilbyde nye VVS-uddannelser. Tiden vil vise, hvor mange af fremtidens dygtige VVS’ere, der får udmærkelsen Fremragende som Jesper Nielsen, der nu ser frem til at tage hul på et nyt kapitel af sit arbejdsliv.

”Jeg ser frem til at få en højere løn,” griner han. ”Og så bliver det godt at komme ud at stå på egne ben. Jeg skal ud at bruge det, jeg har lært, og jeg glæder mig!”

Vil du vid mere om uddannelsen?