3. oktober · 2022

Fredag blev Tvilum kåret som Årets Læreplads på Mercantec. Virksomheden vandt især for sit fokus på uddannelse, som gør det let for medarbejderne at skifte spor i karrieren – uanset hvor gamle de er.

Ved et arrangement på Mercantec i Viborg fredag d. 30. september blev skolens bud på Årets Læreplads 2022 kåret. Mange elever havde indstillet deres læreplads, og i skarp konkurrence mod et særdeles stærkt felt blev det møbelproducenten Tvilum fra Fårvang, der løb med prisen.

”Hver dag gør I som virksomheder et meget stort stykke arbejde for at danne og uddanne unge – og dem, vi kunne kalde de lidt ældre unge,” sagde Mercantec-direktør Adrian Tresoglavic i sin tale til de indstillede virksomheder.

Aldrig for sent at skifte spor

Bemærkningen om de lidt ældre unge understregede, at alder aldrig er nogen hindring for videreuddannelse. Årets vinder var således indstillet af den 52-årige automatiktekniker-lærling Stephen Dowsey, der oprindeligt er fra Skotland og har arbejdet på Tvilum i 25 år. Han holder meget af sin arbejdsplads, men drømte om at komme til at arbejde med elektronik – og den ambition kunne Tvilums vedligeholdelseschef Peter Bech Sandahl hjælpe ham med at indfri.

”Jeg er oprindeligt uddannet sygeplejerske, men jeg har altid brændt for elektronik,” siger Stephen Dowsey. ”Jeg kan godt lide at programmere og udvikle ting, og så talte jeg med Peter, der gav mig et godt tilbud: Jeg kunne komme i lære! Jeg har mange år på arbejdsmarkedet endnu, så jeg kunne sagtens nå at prøve noget nyt.”

”Med til at holde os i gang”

Stephen Dowseys indstilling omtalte Tvilums fokus på uddannelse og virksomhedens engagement i medarbejdernes udvikling og trivsel, og Peter Bech Sandahl, der til daglig er chef for Stephen Dowseys team, ser også tilfredse og aktive lærlinge som en stor styrke.

”Det er vigtigt for os at have elever, for det er en investering i fremtiden,” siger han. ”Og det er fantastisk, at vi har medarbejdere, som har været i virksomheden i mange år, men godt kunne tænke sig at prøve noget andet, og at vi så kan tilbyde dem en uddannelse. Det er med til at holde os i gang, og det er med til at gøre os til en attraktiv virksomhed.”

Et positivt og støttende miljø

Andenpladsen i konkurrencen gik til Midtjysk Brand og Redning, mens BAADER Food Systems blev nummer tre. Tvilum får nu chancen for at forsvare de midtjyske farver ved den landsdækkende konkurrence i København 2. november, men uanset hvordan det går, er Stephen Dowsey glad for sit kursskifte og har kun rosende ord til overs for den læreplads, der gav ham muligheden.

”Tvilum er en arbejdsplads fuld af muligheder for en lærling, og i dette positive og støttende miljø kommer indsatsen fra mig helt naturligt,” slutter han.