26. februar · 2019

Kreativitet, rollemodeller og faglig stolthed er kodeordene i projekt Bygge-Boxen, der fremover vil besøge 600 folkeskoleelever i kommunen.

De savede, de koncentrerede sig, og de samarbejdede – eleverne fra Sødalskolen i Løvel, der mandag formiddag var de første folkeskoleelever i Viborg Kommune, som fik lov til at boltre sig i Bygge-Boxen.

Bygge-Boxen er en container fyldt med læringsforløb, byggematerialer og værktøj. Sammen med projektet følger både en underviser fra Mercantec og en ung tømrerlærling.

Formålet er enkelt – flere folkeskoleelever skal i fremtiden få lyst til at vælge en erhvervsuddannelse.

-       Med Bygge-Boxen laver vi en indsats, der også favner de yngste i folkeskolen. Hvis vi for alvor skal få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse, skal vi starte tidligere. Igennem dette projekt får eleverne en sjov og praksisnær undervisning, der gerne efterfølgende skal understøttes af andre og mere integrerede praksisfaglige indsatser i folkeskolen, siger Stine Damborg, der er projektansvarlig for Bygge-Boxen og chef for Unge og Erhverv på Mercantec.

Væk med skærmene
På Sødalskolen blev Bygge-Boxen taget godt imod.

-       Det er et super godt initiativ. Der går hurtigt ”skærm” i børns hverdag i dag. Både derhjemme og i skolen, så de har virkelig godt af at prøve kræfter med noget manuelt, sagde Brian Albæk, skoleleder på Sødalskolen.

Birgit Bach er underviser på Sødalskolen i faget håndværk og design. Hun nød at kunne trække på henholdsvis en næsten udlært EUX-elev fra tømreruddannelsen og en underviser fra Mercantec.

-       De er rigtig gode rollemodeller for eleverne, og det er godt for os lærere at få inspiration. Og så er der masser af matematik og opgaveforståelse i opgaverne, lød det fra hende.

Begejstrede børn
Første opgave for 4. klasserne i Bygge-Boxen var at producere en liggestol. Patrick Thybo Andersen og Johanne Ørting Hinz Berg begge fra 4. b gik til opgaven med stor entusiasme.

-       Det har været sjovt. Jeg har et værksted derhjemme, så jeg har prøvet det før, lød det fra Patrick Thybo Andersen, der endnu ikke har gjort sig tanker om, hvad han vil være, når han bliver stor.
Johanne Ørtin Hinz-Berg, havde ikke de store erfaringer med tømrerarbejdet, men var positivt overrasket over, hvor sjov opgaven var.

-       Det var ret svært i starten, men vi har fået arbejdet sammen på en helt ny måde. Det har været ret hyggeligt, lød det fra hende.

Børns skabertrang
Den unge rollemodel fra Mercantec, Kasper Hinge Søndergaard, der læser EUX tømrer på Mercantec og er i praktik hos byggefirmaet Ivan Dalsgaard i Møldrup, er positiv over mødet med folkeskoleeleverne – også de helt små elever i 2. klasse.

-       Jeg fik først sløjd på mellemtrinnet, og det var faktisk først, da jeg var på brobygning på Mercantec, at jeg fik rigtig lyst til at tage tømrerretningen, så det er fedt, at de får mulighed for at få det afprøvet, siger han.

Viborg Kommune, som er en af samarbejdsparterne, er også begejstret for projektet, der understøtter arbejdet med åben skole, hvor det omgivende samfund bliver inddraget i skolernes hverdag. 
- Det er fantastisk, at Bygge-Boxen nu endelig er kommet ud på den første skole. Den vil helt sikkert inspirere børnenes skabertrang, og de kommer til at opleve, at deres ideer bliver ført ud i livet. Jeg er overbevist om, at det bliver to spændende uger for eleverne på Sødalskolen, siger Per Møller Jensen, der er formand for Viborg Kommunes Børne- og Ungdomsudvalg.

Fakta Bygge-boxen
Bygge-boxen er et samarbejde mellem Viborg Kommune, Mercantec, Dansk Byggeri og Nordea-fonden
Bygge-Boxen er målrettet elever fra 2.-7. klasse og er tilknyttet skolen i to uger af gangen, hvor eleverne arbejder med projektopgaver.
Projektet er støttet med 1,6 millioner.
Bygge-Boxen består af en container fyldt med byggematerialer og læringsforløb.
Med Bygge-Boxen følger en faglært underviser fra Mercantec samt unge elever fra uddannelsen.
Der er i øjeblikket 15 skoler tilmeldt projektet, som har plads til 18.
Interesserede skoler kan tilmelde sig via KLC Viborgs hjemmeside – klcviborg.dk.

bygge_boxen_logosamlet_2019

Se mere her