19. august · 2019

Mercantec står bag uddannelse til vejasfaltør i Ulfborg, som fredag kunne fejre 25 års jubilæum. Både spritnye og garvede vejasfaltører var samlet

De fleste mennesker tænker sandsynligvis kun på asfalt, når den ikke fungerer, og det er nok de færreste, der er klar over, at asfalt de seneste 25 år er blevet langt mere miljørigtig og bæredygtig.

Ulfborg er det eneste sted i Danmark, hvor man kan tage uddannelsen til vejasfaltør. Fredag var omkring 200 branchefolk samlet i Ulborg Kjærgaard for at fejre faget.

Fantastisk fag
Henning Johansen blev udannet vejasfaltør i Ulfborg for 25 år siden. Den 47 årige havde taget turen fra Horsens til Ulfborg for at hylde en uddannelse og et fag, han ikke tøver med at kalde – landets bedste.

  • Jeg har aldrig fortrudt, at jeg blev vejasfaltør. Det er et fantastisk fag med masser af kammeratskab, siger han.

Henning Johansens far var også asfaltarbejder, men uden en uddannelse i ryggen.   

På de 25 år har asfaltbranchen udviklet sig enormt. Først og fremmest er faget blevet langt mere rent. Temperaturen på asfalten er sat ned. Skadelige kemikalier er fjernet, og i dag kan veje asfalteres med co2-reducerende asfalt, asfalt der er i stand til at suge store mængder regnvand og som kan lægges på ved lavere temperature. Desuden kan asfalt genbruges i en uendelighed.

Grøn asfalt
Før i tiden stod asfaltarbejdere bogstavlig talt i varme kemikaliedampe dagen lang. Sådan er arbejdet ikke længere. ”Grøn asfalt” er et nyt men velkendt begreb i branchen.

  • Vi har flyttet os utrolig meget på det bæredygtige område, siden uddannelsen blev skabt for 25 år siden, og selve faget er langt mere sikkert end for 25 år siden, siger Anders Hundahl, der er direktør i Asfaltindustrien.   

Holdånd
38-årige Rasmus Riise er nyuddannet vejasfaltør. I bagagen har han både en slagteruddannelse og en tømreruddannelse. Asfaltuddannelsen er den uddannelse, han forventer, han kommer til at leve af resten af sit arbejdsliv.

  • Det er helt klart den uddannelse, jeg bedst kan lide. Asfalt er et lækkert materiale at arbejde med og den holdånd, der er på uddannelsen og i faget, kan jeg utrolig godt lide, siger han.

628 vejasfaltører er på de 25 år blevet uddannet i Ulfborg. Uddannelsen består af 28 skoleforløb fordelt over to år.

Mercantec-direktør Kirsten Holmgaard er sikker på at uddannelsen vil blive ved med at udvikle sig.

  • Vores infrastruktur er særdeles vigtig for vores samfund, og vi har derfor hele tiden brug for dygtige vejasfaltører. Jeg er sikker på, at vi i fremtiden vil opleve en branche, hvor vi ser endnu flere teknologiske og udviklingsmæssige fremskridt i branchen, og det glæder vi os naturligvis til, siger hun.   

Se mere her på Mercantecs Facebook