4. oktober · 2019

Fremtiden byder på flere ernæringsassistenter og bygningsmalere. Kvoterne, der har været på uddannelserne, er nu væk

Efter flere år med begrænsninger på optaget på både ernæringsassistent og bygningsmaler er begge uddannelser fremadrettet fritaget for kvoter, lyder meldingen fra Undervisningsministeriet. En nyhed der glæder ledelsen på Mercantec.

- Alt tyder på, at behovet for kompetent faguddannede medarbejdere vokser år for år. Derfor er det naturligvis en skam at have kvoteoptag på populære uddannelser og fag, som samfundet har brug for, så vi er rigtig glade for ændringen, siger Mercantec-direktør Kirsten Holmgaard.

Vigtig for velfærden
På Mercantecs Hotel- og Restaurantskole, som uddanner ernæringsassistenterne fra Viborg, er forventningerne til fremtiden for faget store.

- Vi har i lang tid oplevet en massiv efterspørgsel på vores ernæringsassistenter. Der er stort set ingen arbejdsløshed i faget og rigtig gode praktikmuligheder, så ændringen er tiltrængt. Vi er jublende glade for, at stopklodsen for faget nu er fjernet, siger uddannelsesleder Dan Laursen og fortsætter.

- Dygtige ernæringsassistenter er vigtige for velfærden. Ernæringsrigtig mad kommer til at betyde mere og mere i en tid, hvor livsstilssygdomme fylder mere.

Råber efter elever
Kvoterne på området har eksisteret siden 2018. På den tre et halvt år lange bygningsmaleruddannelse blev kvoterne indført som en direkte konsekvens af finanskrisen, der sænkede farten blandt andet i byggeribranchen. En nedtur, der ramte anlægsbranchen først og malerfaget som det sidste. Mercantec og malerfaget har i to år kun haft lov til at optage 10 elever per semester.
Nu er malerbranchen i vækst igen, og alle, der måtte drømme om at arbejde i et fag, som gør eleverne til specialister i alt fra farvevalg og design til opsætning af tapet og forståelse af kemisammensætningen i produkterne, kan komme ind på uddannelsen og med stor sandsynlighed også få en læreplads.

- Malerbranchen råber virkelig efter elever, så det er yderst positivt, at vi nu også får mulighed for at uddanne flere, siger Kurt Hilbert Thomsen, der er uddannelseschef for alle de fag, der har med byggeri at gøre.

Det frie optag på de to områder træder i kraft ved årsskiftet.