27. maj · 2019

Tre danske industriteknikerelever er rejst på drømmepraktik hos kampfly-producent i USA. To af dem er fra Mercantec i Viborg.

Tre danske industriteknikerelever har fået muligheden for at opleve, hvordan eksempelvis de kampfly, som Danmark har investeret i, bliver produceret. Flyproducenten Lockheed Martin i Texas har tilbudt tre praktikpladser til tre danske industriteknikerelever. To ud af de tre elever, der er blevet udvalgt til praktikken i USA, kommer fra Mercantec i Viborg.

John Hansen er uddannelseschef på Teknologisk Videncenter på Mercantec. Han er stolt over, at industriteknikereleverne fra Viborg markerer sig så stærkt i det nationale felt.

- Vi har et klart mål om, at Mercantec skal markere sig på det teknologiske område, og et af beviserne på, at vi slår igennem, er, at vores elever bliver så dygtige, at de bliver tilbudt en drømmepraktik som den her, siger han.

Test viste rigtigt
Annelie Hersley er den ene af de to industriteknikerelever fra Mercantec, der har sikret sig en af de eftertragtede praktikpladser i USA.

Hun er til daglig skiftevis i lære hos DSB i Aarhus og i skoleforløb på Mercantec i Viborg. Inden hun søgte om at komme i praktik i USA, havde hun ikke skænket kampfly mange tanker. Hun arbejdede som bartender, da hun gik i gang med uddannelsen til industritekniker.

- For at være helt ærlig så vidste jeg ikke, hvad en industritekniker lavede, men jeg havde taget tre forskellige uddannelsestest, og de viste alle sammen, at jeg egnede mig utrolig godt til at blive industritekniker, så derfor gik jeg i gang, og jeg har ikke fortrudt. Jeg føler mig virkelig hjemme i det her fag, siger 28-årige Annelie Hersley.

Med og uden studenterhue
Som industritekniker beskæftiger man sig med design og programmering, installation og reparation af alle typer maskiner, der bliver brugt i enten plast- eller metalindustrien. Mercantec tilbyder også faget som EUX-uddannelse, der samtidig giver eleverne en studentereksamen.

- Karrieremulighederne er meget store. Ligesom på rigtig mange af de andre teknologiske områder er der markant efterspørgsel på faglært arbejdskraft, understreger uddannelseschef fra Teknologisk Videncenter, Mercantec, John Hansen.

Den vildeste teknologi
20-årige Emil Jung Johansen, den anden Mercantec-elev, der har sikret sig et praktikforløb i USA, er til daglig i praktik hos Grundfos i Hvam syd for Aalestrup. Emil Jung Johansen er EUX-elev og glæder sig især til at opleve, hvordan den gigantiske virksomhed Lockheed Martin, der på verdensplan beskæftiger 135.000 mennesker, arbejder.

- Det er jo noget af det vildeste, man kan arbejde med rent teknologisk. De producerer for eksempel også satellitter, ud over de kampfly som Danmark har købt. Selve fabrikken er halvanden kilometer lang. Det er virkelig store forhold, så det bliver helt fantastisk at opleve. Det er en kæmpe chance at få, siger han.

De to elever fra Mercantec landede for nylig i Texas i USA. Praktikken er aftalt som en del af det gode samarbejde mellem Lockheed Martin, Dansk Industri, Dansk Metal og virksomheden Multicut. Et uvildigt dommerpanel bestående af undervisere fra tre erhvervsskoler har udvalgt eleverne ud af godt 20 indstillede kandidater.

Foto: Lockheed Martin

Viborg-elever i kampfly-praktik Foto: Lockheed Martin

Se filmen med eleverne