17. maj · 2020

Der er vild jubel over det spritnye, højteknologiske gymnasium i Viborg, hvor de kommende studenter fra 3. g har særdeles god plads, mens eleverne fra 1. og 2.g. fortsat er hjemme.

Midtbyens Gymnasium, der på helt unik vis forbinder broerne mellem Viborg Baneby og Viborgs centrum, er færdigbygget, og var det ikke for Covid19, ville omkring 1200 elever have deres daglige gang i bygningen nu.


Unik placering

Glæden fra både elever og lærere over det nye gymnasium er stor, også selvom dagligdagen er anderledes. I øjeblikket er det kun eleverne fra 3.g samt de elever, der går på automatiktekniker-uddannelsen, som bliver undervist i den spritnye bygning.

  • Vi har fået en fantastisk placering lige i hjertet af byen og jeg er utrolig taknemmelig over den støtte og opbakning, vi har fået både fra Viborg Kommune og Viborg Byråd, siger Mercantec-direktør Kirsten Holmgaard og fortsætter.
  • Det er uhyre sjældent, der bliver bygget et nyt gymnasium i Danmark. Det fik vi lov til i Viborg, og jeg vil gerne stå på mål for, at vi har fået Danmarks mest moderne gymnasium, der er fyldt med det nyeste og mest højteknologiske udstyr, der giver de bedste betingelser for undervisning både nu og i fremtiden.
  • Det er klart, at vi havde håbet på en anden begyndelse, men, når det er sagt, er vi virkelig stolte og glade for resultatet.


Forelæsninger med forskere

Arkitektonisk og indretningsmæssigt bærer bygningen præg af adskillige åbne fællesområder og gruppearbejdsområder med mange meter til loftet, hvor dagslyset strømmer ind fra ovenlysvinduerne. Etagerne snor sig, nærmest på magisk vis, ind i hinanden og bliver forbundet af trapper, der nærmest ser ud som om, de svæver mellem etagerne.

De rå betonvægge er bevaret. Møblementet og indretningen er stilren og nordisk med træborde, stole tilpassede de forskellige studiemiljøer, anderledes sofamiljøer beklædt med uld og spændende lamper overalt i huset. Der er lagt vægt på etablering af inspirerende og funktionelle arbejdspladser til eleverne.

Væggene til de mange undervisningslokaler er folieret glas. En del af lokalerne kan udvides efter behov, og det skaber en stor undervisningsfleksibilitet. Det urbane miljø understøttes af flere store terrasseområder samt en tagterrasse helt øverst med en stor net-indrammet boldbane, MG Arena, med byens garanteret bedste udsigt, når der dyrkes boldspil.

  • Vi har bevidst indrettet bygningen, så vores elever er sammen, uanset om de går på HTX, HHX eller EUX. Gymnasiet er et fællesskab, understreger rektor på Midtbyens Gymnasium – Bo Lykke Fredsgaard og fortsætter.
  • Vi har desuden prioriteret et rigtig stort auditorium med plads til over 400 deltagere, hvor vi har en enorm projektor. Vores mål er at anvende forskere og andre eksperter, der i dette rum kan holde de nyeste oplæg for vores elever, f.eks. indenfor naturvidenskab, samfund og økonomi.


Skabt til fællesskab

  • Hele bygningen er indrettet med mange fællesområder til eleverne, både til gode frikvarterer og til fleksible undervisningsmuligheder, når eleverne arbejder med deres mange selvstændige projekter, som er en del af gymnasiets undervisnings-DNA. Der kan også holdes rigtig store fællesarrangementer og elevfester, når væggene mellem auditoriet og caféen skydes til side, og de oplevelser glæder vi os rigtig meget til, at vi kan give vores elever, understreger Bo Lykke Fredsgaard.

Elever og medarbejdere kan bestille mad via en app, der tilbyder et varieret udbud af mad fra selvstændige restauratører i Viborg. Derudover kan eleverne købe mad og snacks fra en amerikansk Airstreamer vogn uden for selve bygningen. Maden kan herefter nydes i gymnasiets meget store caféområde, der strækker sig hele vejen rundt på niveau 3, med flot udsigt over Remisen mod vest og Banebyen mod syd.


Fokus på automatik og robotteknologi

På det nederste plateau i bygningen holder Mercantecs automatikteknikeruddannelse til. Forbipasserende kan langs Banegårds Alle fra vinduerne følge med i, hvad der foregår i de kæmpemæssige teknologiske laboratorier. Det er helt bevidst, at uddannelsen er gjort så synlig så mulig – både inde og udefra, understreger John Hansen, uddannelseschef på Teknologisk Videncenter Mercantec.

  • Automatikteknikeruddannelsen er en fantastisk uddannelse, som vi gerne vil gøre mere synlig. Vores mål er, at vi på sigt får endnu flere unge til at vælge et fremtidssikret fag med både praktikplads- og jobgaranti, siger han og fortsætter.
  • Den nye placering og det unikke teknologiske miljø, vi har skabt her, betyder, at endnu flere unge kan få øjnene op for, hvad det vil sige at arbejde med teknologi. Og i fremtiden, når vi får maskinmesteruddannelsen lige rundt om hjørnet, bliver der en fantastisk synergi mellem de to uddannelser.


Glæder sig til rundvisninger

Mercantec havde planlagt åbne rundvisninger for alle de Viborg-borgere, der måtte være interesseret i at se bygningen indefra. Men på grund af Covid19 er rundvisningerne indtil videre udsat. Det samme er den store indvielsesfest, hvor planlægningen omfattede flere hundrede gæster og alle husets elever og medarbejdere.

Indtil videre er det ikke afgjort, hvornår de planlagte rundvisninger i bygningen kan genoptages. Så snart der er en afklaring, vil det blive annonceret på Mercantecs hjemmeside og på de sociale medier.

  • Midtbyens Gymnasium er hele Viborgs gymnasium. Vi ligger et unikt sted og bliver bindeleddet til den nye baneby, og vi både håber og tror, at Midtbyens Gymnasium bliver en del af byens DNA. Alle som er interesserede i at se bygningen er hjertelig velkomne. Vi glæder os rigtig meget til, at det kan lade sig gøre, lyder det fra Merantecs direktør Kirsten Holmgaard.
Læs mere om Midtbyens Gymnasium