4. december · 2018

Jeppe Skødebjerg Møller havde ikke valgt vej, da han gik i gymnasiet. Nu er han jurist, advokat og rollemodel for eleverne på HHX

Jeppe Skødebjerg Møller er ulasteligt klædt i jakkesæt, hvid skjorte og slips. Han er advokat og ansat hos DAHL - Viborgs største advokatfirma, og selvom han har fuld gang i sin karriere, er far til tre små børn og arbejder minimum 45 timer om ugen, har han også fundet tid i sit program til at undervise på Viborg Handelsgymnasiums juralinje. 

Jurist ved et tilfælde
Jeppe Skødebjerg Møller var selv gymnasieelev på HHX i Viborg på selvsamme adresse på Vinkelvej. Dengang anede han ikke, hvad han ville. I dag er han et strålende eksempel på, at man ikke behøver at have tilrettelagt sin fremtidsvej, når man går i gymnasiet. 
- Jeg havde tænkt lidt på at blive pædagog eller fysioterapeut, da jeg gik i gymnasiet, men det endte med jura. Helt tilfældigt. En af mine kammerater begyndte på jura, og så fulgte jeg bare med, siger han.


Et spadestik dybere
Juralinjen på HHX blev et tilbud til gymnasieeleverne for to år siden. En lang række af de fag, som handelsgymnasiet i forvejen har på skoleskemaet, læner sig op ad juraen – eksempelvis virksomhedsøkonomi, iværksætteri, afsætning og international økonomi. Alle handelsgymnasiets elever har derfor erhvervsjura på c-niveau. Eleverne fra jura-linjen får et endnu dybere indblik i juraen. De møder gæstelærere fra landsretten og byretten, overværer retssager og besøger juridiske afdelinger på forskellige virksomheder. Med jura har HHX skabt et speciale, der går et spadestik dybere, lyder det fra rektor på Midtbyens Gymnasium – Bo Lykke Fredsgaard.

- Eleverne fra juralinjen får et rigtig godt fundament for at forstå, hvordan samfundet er bygget op, at de kan møde en ung advokat, de kan spejle sig i, betyder meget, siger Bo Lykke Fredsgaard. 

Jeppe vandt væddemål
Erhvervsjura er ikke et fag, man kommer sovende igennem. Det ved Jeppe Skødebjerg Møller alt om, og han er fuldt ud klar over, at paragraffer og lovstof kan virke overvældende. Det syntes han også selv, da han skulle igennem det på jurauddannelsen. Af samme grund er han den perfekte rollemodel for de unge gymnasieelever. 

- Jeg ved da godt, at de hellere vil bruge deres energi på at hygge sig end at terpe erhvervsjura, men jeg fortæller dem, at det bliver spændende, hvis man går ind i det positivt og prøver at forstå det. Når jeg kan, så kan de også, siger han. 

Når de første HHX elever fra juralinjen bliver studenter til sommer, vil Jeppe Skødebjerg Møller krydse fingre, og håbe de klarer sig godt og måske vælger at læse videre og blive jurister. Han gør et stort nummer ud af at fortælle gymnasieeleverne, at det kan betale sig at gøre en ekstra indsats for at få de karakterer, man håber på. Det har han nemlig selv erfaret. 

- Da jeg gik på handelsgymnasiet selv, lavede jeg et væddemål med min daværende kæreste om hvorvidt, det var intelligens eller flid, der gav gode karakterer. Hun havde ret gode karakterer og mine var noget middelmådige, men jeg tog mig sammen og gav den en ekstra skalle, og endte faktisk med at få et fornuftigt snit. Så jeg vandt. Det handler om at gøre en indsats, siger han. 

Nye dimensioner 
Jura og advokatvejen er i dag et prestigeområde med højtlønnede karrieremuligheder. Jeppe Skødebjerg Møllers valg var tilfældigt. Hvis han var kommet ind på fysioterapeutuddannelsen i Aarhus, havde fysioterapeut nok været hans levevej i dag. Det var Jeppes stædighed, der fik ham igennem de første år på jurastudiet. Det fortæller han også sine elever. Interessen for faget kom først hen ad vejen. Selvom han kun underviser få timer om ugen, har jobbet som lærer givet ham nye dimensioner i jobbet som advokat. Han bliver ved med at fortælle sine elever, at de huske at gøre en indsats, særligt i 3.g, for derefter er det for sent. 

- Men de skal også hygge sig. Man kan faktisk godt gøre begge dele på en gang, siger han.