17. november · 2021

Når ”middagsgæsterne” er patienter, der kæmper for at blive raske, er det vigtigt, at maden tager sig visuelt flot ud. Viden om hvorfor og hvordan er en gruppe ernæringsassistentelever fra Mercantec nu blevet meget klogere på.

Man siger jo, at det første vi spiser med, er øjnene.

Netop derfor er det vigtigt, at maden tager sig visuelt flot ud, og det gælder ikke mindst på et hospital, hvor ”middagsgæsterne” er patienter, der spiser for komme sig over sygdom.

En håndfuld ernæringsassistentelever fra Mercantec i praktik hos Region Midtjyllands hospitalskøkkener er nu blevet klogere på, hvordan man gør netop det. Det handler om at tilføre lidt ekstra kolorit til maden, og bare få ting kan gøre, at patienterne spiser en lille smule mere – en lille smule, der kan have stor betydning, hvis man i forvejen er småtspisende og kæmper med sygdom.

-Næsten halvdelen af patienterne på medicinsk afdeling er det, man karakteriserer som småtspisende, og vores fornemmeste opgave i køkkenet er at lave ernæringsrigtig mad. Det kan i princippet gøres på mange måder, og så kunne udseendet være ligegyldigt. Men det er det bare ikke – visuelt skal det se godt ud, for vi spiser med øjnene, siger Christian Cook Jensen, der er afdelingschef for køkkenet i Hospitalsenhed Midt.

Inspiration vækker kreativiteten
Ernæringsassistenteleverne havde på et nyligt kursus på Gastronomi & Sundhed på Mercantec fornøjelsen af konditor Mette Blomsterbergs ekspertviden indenfor området. Blomsterberg er blandt andet kendt for sin sirlighed og pyntetrang i køkkenet, og konditorens grundighed og håndværksmæssige kunnen blev ernæringsassistenteleverne også præsenteret for. Således blev der blandt andet lavet små, skrøbelige chokoladekreationer og sirlige desserter blandt meget andet:

-I praksis er der nok ikke overskud til at lave små snirklede chokoladesommerfugle til flere tusinde spisende, men Mette Blomsterbergs besøg kan jo sende tankerne i en kreativ retning og give inspiration til syn, lugte og smag, siger Christian Cook Jensen, der tilføjer, at der ofte ikke skal så meget til.

I storkøkkens-regi kan det være et par friske bær på kagen eller lidt ekstra friskhakket persille, man kan sprede ud over sin persillesovs:

-Det er faktisk nok til at få spytproduktionen lidt i vejret, vække appetitten og få maden til at glide lidt nemmere ned, siger Christian Cook Jensen, der er uddannet kok fra Brøndums Hotel i Skagen.

- På Brøndums spiser gæsterne af lyst og for deres sansers skyld, men på et hospital kan det være, at nogle af patienterne spiser, fordi de er nødt til det. For dem kan det visuelle betyde, at der lige kan klemmes en halv kartoffel ekstra ned, og det kan betyde alverden, siger han.