Tjener

Shutterstock 765088450

Har du flair for god stil og vil du fuldende gæsternes oplevelse? Tag en tjeneruddannelse - og skab rammerne for den gode fest

Som tjener er du er frontfiguren, som møder gæsterne, fuldender deres oplevelse og yder top-service i ubemærkethed.

I arbejdet møder du masser af mennesker hver dag, dækker smukt op og yder vejledning om selskaber, middage og vine. Du har både overblik og sans for detaljen. Som tjener ved du også, hvordan maden er tilberedt og er ligeledes ambassadør for hele din virksomhed.

Gode muligheder for job og spændende karriere
Som tjeneruddannet har du gode jobmuligheder. Din fremtidige arbejdsplads vil typisk være på restauranter og hoteller. Er du mere til at mixe spændende drinks, kan du blive bartender. Du kan også vælge at starte din egen restaurant. Drømmer du om at se den store verden, har du gode muligheder for at søge job i udlandet.

Lidt om tjeneruddannelsen
Uddannelsen tager 3 år og 10 mdr. - evt. kortere tid, afhængig af din alder og erfaring. Den veksler mellem praktik i virksomhed og skoleophold. Når du har fået praktikplads, får du løn under uddannelsen. 

Du lærer blandt andet at:

  • Servere
  • Modtage selskabsbestillinger
  • Klargøre og afvikle selskaber og receptioner
  • Vejlede gæster i valg af menu, drikkevarer og turisattraktioner
  • Aflægge tjenerregnskaber

 

Uddannelsens opbygning: 

Grundforløbet

Hvis du starter dit grundforløb, afhænger varighed og opbygning af din alder og din erfaring. 

Kommer du direkte fra 9./10. klasse? Starter du på en erhvervsuddannelse mindre end et år efter, at du har afsluttet 9./10. klasse, er din erhvervsuddannelse opbygget på denne måde:

Over50uddannelser

  • Du starter med et introforløb, som varer to uger.
  • Herefter begynder du på en fagretning på gf.1, som tager 20 uger, dvs. ½ skoleår. Du kan vælge mellem 7 forskellige fagretninger. Skal du være tjener anbefaler vi, at du vælger fagretningen "Mad og sundhed", men det er ikke et krav. 
  • Efter gf.1 starter du på din tjeneruddannelse. Du starter på skole (gf.2), hvorefter du skal finde en praktikplads. På den sidste del af uddannelsen vil du være skiftevis på skole og i praktik i en virksomhed. 

 

Er du under 25 år? Er du under 25 år, og har du afsluttet din 9./10. klasse for mere end et år siden, springer du grundforløb 1 over og starter direkte på din tjeneruddannelse på grundforløb 2 (gf.2):

Under25 Forloeb

Vi tilrettelægger uddannelsen ud fra dine ambitioner og udbyder fx særlige talentforløb.

 

Er du over 25 år? Er du over 25 år, springer du også grundforløb 1 over og starter direkte på din tjeneruddannelse. Varigheden afhænger af din uddannelsesbaggrund og din erfaring:

Grafik Er Du Over 25
Vi tilrettelægger uddannelsen ud fra dine ambitioner og udbyder fx særlige talentforløb.

For at påbegynde grundforløbet på Hotel- & Restaurantskolen skal du bruge en "studiepakke" bestående af reglementeret køkkenbeklædning (bukser, kokkejakke, knapper, hat, forklæde og sko), værktøjs-/knivkasse m.m. Prisen for pakken er pt. kr. 1800,-, når du køber den på skolen. Måske har du tingene i forvejen eller ønsker at købe dem et andet sted. Det er et krav, at påklædningen er i orden, inden du arbejder i vores køkkener - både af hensyn til din sikkerhed og på grund af hygiejnelovgivningen.

Hovedforløb

Når du har afsluttet dit grundforløb, kan du gå videre til uddannelsens hovedforløb.
For at du kan starte på hovedforløbet, skal du have indgået en uddannelsesaftale med en virksomhed. På nogle uddannelser er der også mulighed for at blive elev i Praktikcenter Viborg, hvis du ikke kan få en praktikplads.
Hovedforløbet veksler mellem praktik i virksomheden og skoleophold og afsluttes med en svendeprøve.

Du kan tage dit grundforløb til uddannelsen på Mercantec. Hovedforløbet vil foregå på en anden skole, fx Aalborg, Silkeborg eller KBH.

Hvor lang tid tager uddannelsen? Uddannelsen til tjener tager 3 år og 4 måneder, hvoraf de 40 uger foregår på skole. Skoleopholdene fordeles med 20 ugers grundforløb og 2*10 ugers hovedforløb.

Du kan som tjener videreuddanne dig til serviceøkonom eller serviceøkonom med speciale i hotelledelse.

Økonomi

Under grundforløbet kan du få SU, hvis du er fyldt 18 år og ikke har en praktikplads. Du vil gå over på elevløn, når du starter på hovedforløbet. Har du en praktikplads under grundforløbet, får du løn allerede der.
Hvor meget du får i løn, afhænger af, hvilken uddannelse du er i gang med.
Lønnen vil stige løbende gennem din uddannelse, og du får udbetalt løn både i praktikken og på skoleopholdet. Er du i skolepraktik, vil du få udbetalt en ydelse i stedet for løn, dog på en lavere sats.

Elever under 18 år får en elevløn på knap kr. 12.000,- pr. md.

Elever over 18 år starter 1. læreår med en løn på kr. 12.288,- pr. md.

Mindstelønnen for en udlært tjener er følgende:

Fastlønnede tjenere: ca. kr. 22.400,- pr. md.

Provisionslønnedes garanti: ca. kr. 20.250,- pr. md. Hertil kommer provision af salget, hvis det overstiger de kr. 20.250,-