Gastronom/kok

Kok

Gemmer du på en kreativ madkunstner og kan du holde mange bolde i luften på samme tid ?
Så tag en gastronom/kokkeuddannelse

Kokken tryller i køkkenet og mestrer mange opgaver
Du kan arbejde i store som små køkkener, på kroer, hoteller, skibe, konference-centre, i kantiner og være med til at præge virksomhederne, branchen og de nyeste trends indenfor mad. Dit daglige arbejde kan spænde fra egenkontrol til tilberedning og produktudvikling. 

Med en kokkeuddannelse er hele verden din potentielle arbejdsplads - du kan vælge at arbejde i lige det land du finder mest spændende. Du kan blive køkkenchef og stå for den daglige ledelse eller du kan vælge at blive selvstændig.

Lidt om gastronom/kokkeuddannelsen
Uddannelsen tager 3 år og 9 mdr. og veksler mellem praktik i virksomhed og skoleophold. Når du har fået praktikplads, får du løn under uddannelsen. 

Gennem din kokkeuddannelse lærer du bl.a. at:

  • Udvælge og klargøre de forskellige råvarer
  • Tilberede retterne
  • Rense og udskære kød, fisk og grøntsager
  • Anrette færdige retter på en dekorativ og appetitvækkende måde

 

Uddannelsens opbygning: 

Grundforløbet

Hvis du starter dit grundforløb, afhænger varighed og opbygning af din alder og din erfaring. 

Kommer du direkte fra 9./10. klasse? Starter du på en erhvervsuddannelse mindre end et år efter, at du har afsluttet 9./10. klasse, er din erhvervsuddannelse opbygget på denne måde:

Over50uddannelser

  • Du starter med et introforløb, som varer to uger.
  • Herefter begynder du på en fagretning på gf.1, som tager 20 uger, dvs. ½ skoleår. Du kan vælge mellem 7 forskellige fagretninger. Skal du være kok anbefaler vi, at du vælger fagretningen "Mad og sundhed", men det er ikke et krav. 
  • Efter gf.1 starter du på din kokkeuddannelse. Du starter på skole (gf.2), hvorefter du skal finde en praktikplads. På den sidste del af uddannelsen vil du være skiftevis på skole og i praktik i en virksomhed. 

Er du under 25 år? Er du under 25 år, og har du afsluttet din 9./10. klasse for mere end et år siden, springer du grundforløb 1 over og starter direkte på din kokkeuddannelse på grundforløb 2 (gf.2):

Under25 Forloeb

Vi tilrettelægger uddannelsen ud fra dine ambitioner og udbyder fx særlige talentforløb.

 

Er du over 25 år? Er du over 25 år, springer du også grundforløb 1 over og starter direkte på din kokkeuddannelse. Varigheden afhænger af din uddannelsesbaggrund og din erfaring:

Grafik Er Du Over 25

Vi tilrettelægger uddannelsen ud fra dine ambitioner og udbyder fx særlige talentforløb.

For at påbegynde grundforløbet på Hotel- & Restaurantskolen skal du bruge en "studiepakke" bestående af reglementeret køkkenbeklædning (bukser, kokkejakke, knapper, hat, forklæde og sko), værktøjs-/knivkasse m.m. Prisen for pakken er pt. kr. 1800,-, når du køber den på skolen. Måske har du tingene i forvejen eller ønsker at købe dem et andet sted. Det er et krav, at påklædningen er i orden, inden du arbejder i vores køkkener - både af hensyn til din sikkerhed og på grund af hygiejnelovgivningen.

Hovedforløb

Når du har afsluttet dit grundforløb, kan du gå videre til uddannelsens hovedforløb.
For at du kan starte på hovedforløbet, skal du have indgået en uddannelsesaftale med en virksomhed. På nogle uddannelser er der også mulighed for at blive elev i Praktikcenter Viborg, hvis du ikke kan få en praktikplads. Dette gælder også for kokkeuddannelsen.
Hovedforløbet veksler mellem praktik i virksomheden og skoleophold, og afsluttes med en svendeprøve.

Du kan tage grundforløbet på Mercantec. Hovedforløbet vil foregå på en anden skole, fx Silkeborg, Aalborg, Holstebro, KBH m.fl.

Uddannelsen til kok tager 3 år 9 mdr., hvoraf der er 47 uger skoleophold. Grundforløbet udgør 20 uger, mens skoleopholdene for hovedforløbet udgør 27 uger fordelt på 2*10 uger og svendeprøveophold på 7 uger.

Som faglært kok kan du videreuddanne dig som procesteknolog, akademi-gastronom eller serviceøkonom med speciale i hotelledelse.

 

Økonomi

Under grundforløbet kan du få SU, hvis du er fyldt 18 år og ikke har en praktikplads. Du vil gå over på elevløn, når du starter på hovedforløbet. Har du en praktikplads under grundforløbet, får du løn allerede der.
Hvor meget du får i løn, afhænger af, hvilken uddannelse du er i gang med.
Lønnen vil stige løbende gennem din uddannelse, og du får udbetalt løn både i praktikken og på skoleopholdet. Er du i skolepraktik, vil du få udbetalt en ydelse i stedet for løn, dog på en lavere sats.

Som kokke-elev får du en månedsløn på ca. kr. 12.000,-, hvis du er under 18 år.

Er du over 18 år stiger lønnen igennem uddannelsen fra ca. kr. 12.290,- pr. md. til godt kr. 13.000,- pr. md.

Er du over 25 år er der mulighed for at få voksenlærlingeløn under uddannelsen. Den udgør omkring kr. 18.000,- pr. md.

En faglært kok har en månedlig mindsteløn på godt kr. 20.000,-