Bager og konditor

Kan du li´lugten i bageriet - eller har du en sød tand? Så tag en uddannelse som bager eller konditor. Nu med praktikpladsgaranti.

 

Bliv bager

Som bager lærer du at lave alt fra rundstykker og brød til lækre kager af enhver art. Du lærer blandt andet: 

  • At fremstille de almindelige og traditionelle brødtyper
  • Om råvarer og dejproduktion
  • At assistere ved arbejdet med rullede deje

På bageruddannelsen er der praktikpladsgaranti. Du er altså sikret en praktikplads i erhvervslivet og dermed løn under hele uddannelsen.

Der er også rigtig gode jobmuligheder. Din fremtidige arbejdsplads kan være både bageri, hotel, konferencecenter, supermarkedskæder mv.

Du kan også tage bageruddannelsen som en EUX, hvor du bliver student og faglært på én gang. Se mere om EUX Bager her. 

Bliv konditor

Som  konditor  kan du lave alt fra wienerbrød til isanretninger. Du laver kunstfærdigt og kreativt arbejde med figurer og blomster af sukker, karamel, marcipan og chokolade. Som konditor arbejder du i større bagerier, hotel- og restaurationskøkkener og på fabrikker, hvor der fremstilles konditorkager. Du kan også åbne dit eget konditori.

På en konditor uddannelse lærer du bl.a.:

  • Kageproduktion
  • At fremstille dekorationer og figurer


Både bager og konditor uddannelsen veksler mellem praktik i virksomhed og skoleophold.

Uddannelsens opbygning:

Grundforløbet

Hvis du starter dit grundforløb, afhænger varighed og opbygning af din alder og din erfaring. 

Kommer du direkte fra 9./10. klasse? Starter du på en erhvervsuddannelse mindre end et år efter, at du har afsluttet 9./10. klasse, er din erhvervsuddannelse opbygget på denne måde:

Over50uddannelser

  • Du starter med et introforløb, som varer to uger.
  • Herefter begynder du på en fagretning på gf.1, som tager 20 uger, dvs. ½ skoleår. Du kan vælge mellem 7 forskellige fagretninger. Skal du være bager eller konditor anbefaler vi, at du vælger fagretningen "Mad og sundhed", men det er ikke et krav. 
  • Efter gf.1 starter du på din bager- eller konditor uddannelse. Du starter på skole (gf.2), hvorefter du skal finde en praktikplads. På den sidste del af uddannelsen vil du være skiftevis på skole og i praktik i en virksomhed. 

 

Er du under 25 år? Er du under 25 år, og har du afsluttet din 9./10. klasse for mere end et år siden, springer du grundforløb 1 over og starter direkte på din bager- eller konditor uddannelse på grundforløb 2 (gf.2):

Under25 Forloeb

Vi tilrettelægger uddannelsen ud fra dine ambitioner og udbyder fx særlige talentforløb.

 

Er du over 25 år? Er du over 25 år, springer du også grundforløb 1 over og starter direkte på din bager- eller konditor uddannelse. Varigheden afhænger af din uddannelsesbaggrund og din erfaring:

Grafik Er Du Over 25

Vi tilrettelægger uddannelsen ud fra dine ambitioner og udbyder fx særlige talentforløb.

For at påbegynde grundforløbet på Hotel- & Restaurantskolen skal du bruge en "studiepakke" bestående af reglementeret køkkenbeklædning (bukser, kokkejakke, knapper, hat, forklæde og sko), værktøjs-/knivkasse m.m. Prisen for pakken er pt. kr. 1800,-, når du køber den på skolen. Måske har du tingene i forvejen eller ønsker at købe dem et andet sted. Det er et krav, at påklædningen er i orden, inden du arbejder i vores køkkener - både af hensyn til din sikkerhed og på grund af hygiejnelovgivningen.

Hovedforløb

Når du har afsluttet dit grundforløb, kan du gå videre til uddannelsens hovedforløb.
For at du kan starte på hovedforløbet, skal du have indgået en uddannelsesaftale med en virksomhed. På nogle uddannelser er der også mulighed for at blive elev i Praktikcenter Viborg, hvis du ikke kan få en praktikplads.
Hovedforløbet veksler mellem praktik i virksomheden og skoleophold og afsluttes med en svendeprøve.

Specialer: Uddannelsen har følgende specialer og trin:

Bager:

  • Trin 1 som brødbager
  • Trin 2 som brødbager med profil

 

Konditor:

  • Trin 1 som kagekonditor
  • Trin 2 som kagekonditor med profil

 

Du kan tage grundforløbet til bager og konditor på Mercantec. Hovedforløbet vil foregå på en anden skole, fx Holstebro og Ringsted.

Hvor lang tid tager uddannelsen? Uddannelsen til bager og konditor tager 3 år og 7 måneder med 38 uger på skole.

Trin 1 tager 2 år og 1 måned med 28 uger på skole.

Trin 2 tager 2 år og 10 måneder med 33 uger på skole.

Du kan efter endt uddannelse videreuddanne dig som procesteknolog eller akademigastronom.

Økonomi

Under grundforløbet kan du få SU, hvis du er fyldt 18 år og ikke har en praktikplads. Du vil gå over på elevløn, når du starter på hovedforløbet. Har du en praktikplads under grundforløbet, får du løn allerede der.
Hvor meget du får i løn, afhængiger af, hvilken uddannelse du er i gang med.
Lønnen vil stige løbende gennem din uddannelse, og du får udbetalt løn både i praktikken og på skoleopholdet. Er du i skolepraktik, vil du få udbetalt en ydelse i stedet for løn, dog på en lavere sats.

Lærlingelønnen er ca. kr. 10.000,- pr. md.

Lønnen for en bagersvend starter fra omkring kr. 20.000 pr. md. og stiger i takt med ancienniteten.