Mercantec snuppede ”Guldbageren”

Linea2

Linea er medlem af en eksklusiv klub - bagere med guldmedaljer. I dag er hun ansat på Mercantec, det sted hun selv var elev.

Det er under et halvt år siden, og 31-årige Linea Esbensen Fonsvig husker dagen ganske tydelig.

I september 2017 lykkedes det nemlig Linea at opnå en hæder, som kun er ganske få forundt. Siden 1867 er der kun blevet uddelt ni guldmedaljer til en bagerlærlings svendeprøve.

Den niende guldmedalje fik Linea.
”Det var meget overvældende. Jeg havde håbet på at få ros - men en medalje, og oven i købet en guldmedalje, der bliver givet så sjældent, det slog mig helt ud. Jeg var helt rundt på gulvet,” husker Linea.

Lineadetalje2

Arbejder om natten
Klokken nærmer sig 10 om formiddagen. For de fleste mennesker er arbejdsdagen lige begyndt. For Linea er den netop slut. 

Umiddelbart inden hun afsluttede sin uddannelse til bager med den fornemme hæder, blev hun tilbudt et job på Mercantec i Viborg – stedet hvor hun i sin tid tog grundforløbet til uddannelsen. Kursister, elever og undervisere på Mercantec kan nu hver dag glæde sig over ”guldbagerens” bagværk. 
Lineadetalje3
”Jeg har rigtig mange gode minder fra grundforløbet her, og nu er det på en måde ”mit” bageri. Det er ret spøjst, men også rigtig hyggeligt,” siger hun.
Hver nat klokken 02 møder hun ind på sit job. I nat har hun lavet dej og fyld til pizzasnegle og kanelsnegle. Hun har bagt hindbærsnitter og 370 sandwich flutes. De nybagte brød og kager er blevet hentet og bragt ud til samtlige af Mercantecs kantiner og kursusafdelinger, og Linea kan køre hjem til Stoholm og tage en velfortjent lur, inden hun skal hente sine to børn i børnehave og skole.

Skønt fag
Først 25 år gammel fandt hun ud af, hvad hun ville med sit arbejdsliv. Hun overvejede fag som dyrlæge, jordemor og falckredder, før hun blev helt sikker i sin sag – hun ville være bager.

”Jeg har altid elsket at bage og eksperimentere med mine kager – også før der var noget, der hed ”Den Store Bagedyst” i fjernsynet, så da jeg endelig besluttede mig, var jeg slet ikke i tvivl. Og jeg har ikke fortrudt. Det er et skønt fag,” fortæller hun og fortsætter.
”Min bedstemor var kun få måneder fra at blive udlært konditor for mange år siden. Desværre kunne hendes fødder ikke klare at gå på de hårde fliser, så hun måtte droppe faget, men måske ligger interessen i generne?”

Lineadetalje4

Grundforløbet på Mercantec gav også indsigt i fag som ernæringsassistent, kok, tjener og slagter, men Linea holdt fast i sit valg. Hun tog hovedforløbet på erhvervsskolen i Holstebro, blev gravid med sit første barn og fik efter endt barsel læreplads hos Bager Nørgaard i Stoholm tre kilometer fra sit hjem.

”Det var bare det helt rigtige sted for mig. Her fik jeg virkelig mulighed for at udfolde mig fagligt og være mig selv,” siger hun.

Måske eget bageri - engang
Guldmedaljen, som for et halvt år siden placerede Linea på bagernes præstationsmæssige landkort, blev ikke kun givet for fremragende og kreativt bagværk.

Medaljen blev også tildelt Linea for at kunne bevare overblikket, planlægge og arbejde yderst målrettet og struktureret.
Hvorvidt hun vil bruge de evner til at få sit eget bageri engang, er hun ikke helt afklaret med endnu.

”Lige nu er jeg bare vildt glad for mit arbejde, og det passer perfekt med familielivet. Så nu må vi se,” lyder det fra ”guldbageren”.Linea1