Studietur til Californien var en øjenåbner

Universal Studios

I foråret gik 11 EUX-elever på college i Californien og kom hjem med mere selvværd, større kulturforståelse og masser af gode oplevelser.

Erhvervslivet efterlyser fagligt dygtige unge, der kan begå sig internationalt og arbejde selvstændigt. Derfor drog 11 EUX-elever i foråret på studietur til Fresno i Californien – netop med det formål at få indsigt i studiemiljøet i USA og opleve solrige Californien på nærmeste hold som gæst hos hver sin værtsfamilie.

I fire uger var EUX-eleverne også gæste-elever på college. En oplevelse, som satte mange tanker i gang. Først og fremmest fordi studieturen gav de danske EUX-elever en behagelig indsigt rent fagligt.

- Vi kunne sagtens følge med. Niveauet var faktisk noget lavere, end vi havde forventet. En del af de opgaver, de var i gang med, havde mange af os haft allerede i 9. klasse, siger Jenny Madsen, EUX automatiktekniker.

Samtidig var Mercantecs 17-18-årige EUX-elever de suverænt yngste på de respektive studieretninger, de deltog i.

- Den ældste i min klasse var 56 år, og jeg tror gennemsnitsalderen var 35 år. Så det var ret vildt at opleve, fortæller Simon Kaas, EUX datatekniker.

”Vi er forvænte”

Fresno har en halv million indbyggere og er placeret tæt på den naturskønne amerikanske vestkyst. Men selvom det i sig selv var eksotisk, og studieturen også bød på ture til metropolerne Los Angeles og San Francisco, så fandt EUX-eleverne ud af, at de nødigt ville bytte levevilkår med amerikanerne.
 
- Derovre betaler de jo selv for deres uddannelse, så det er noget, de sparer op til og dem, der ikke har midlerne, de kommer aldrig i gang. Det vi tager for givet, kæmper de for, siger Bjarke de Neergaard, EUX automatiktekniker.

- Man kommer til at tænke på, at man skal huske at sætte pris på alle de muligheder, vi har, og som vi måske glemmer lidt, fordi vi er så forvænte, supplerer Jenny Madsen.

God investering

Det er syvende gang, Mercantec besøger Fresno i Californien. Karsten Therkildsen er international koordinator på Mercantec og holder styr de knap 25 destinationer i EU, USA og Kina, som Mercantecs elever kan besøge på studieture. Mercantec har også en række lande som tilbyder praktikpladser. Og studerende har masser af gode grunde til at søge ud over landegrænsen, mener Karsten Therkildsen.

- Unge med gode sproglige og kulturelle færdigheder, som kan begå sig selvstændigt, er i høj kurs hos virksomhederne. Vi lever i en global verden, så det er virkelig vigtigt, siger han.