EUX: Jesper har lommeregneren med i køkkenet

22-årige Jesper Klavsen fra Viborg læser til EUX-ernæringsassistent på Mercantec, og har fag på både Hotel- & Restaurantskolen og Viborg Tekniske Gymnasium.

- Jeg har brugt en lokal lynghonning fra Viborg i retten. Det er for at give noget sødme til retten, som skal kompensere for den sukkertrang, som folkeskolelever ofte får stillet hos den lokale bager efter frokost, siger Jesper Klavsen til de tre dommere foran ham.

Vi er til DM i Skills for ernæringsassistenter og Jesper Klavsen har netop serveret sit bud på en frokostmenu i en skolekantine. Scenen er fra København i starten af januar 2015 - Danmarksmesterskaberne for erhvervsuddannelser er i fuld gang. På tre dage skal Jesper udtænke, komponere og anrette tre forskellige menuer - i tæt konkurrence med 11 andre ernæringsassistenter fra hele landet. Jesper vinder desværre ikke titlen som Danmarks bedste ernæringsassistent 2015. Men mindre kan også gøre det for den 22-årige viborgenser, når han i dag ser tilbage på en Skills – en konkurrence hvor tusindvis af nysgerrige par øjne fulgte ham på sidelinjen:

- De siger, at der var 65.000 tilskuere til DM. Det kan man ikke undgå at blive påvirket af, når uret tikker kl. to minutter i anretning. Og det var en sjov oplevelse, som jeg har lært helt vildt meget af, siger Jesper da vi møder ham på Viborg Tekniske Gymnasium to måneder senere i begyndelsen af marts 2015.

Jesper Og Dommere

Jesper præsenterer sine retter foran dommerne ved DM i Skills.

Vil gerne læse videre             

På uddannelsen som EUX-ernæringsassistent lærer han alt hvad der er værd at lære om mad, råvarer, grundsmage og tilberedningsmetoder. I øjeblikket har Jesper for en stund skiftet potter, pander og komfur ud med lommeregner og fysikforsøg. EUX-delen af uddannelsen betyder nemlig, at han veksler mellem det køkkenfaglige håndværk på Hotel- & Restaurantskolen og naturvidenskabelige fag på Viborg Tekniske Gymnasium. De to skoler ligger et stenkast fra hinanden på H.C. Andersens Vej i Viborg, så Jesper har kun en kort spadseretur mellem køkken og fysiklokale:

- Jeg valgte ernæringsassistentuddannelsen som EUX, fordi jeg gerne vil læse videre en dag. De gymnasiale fag lukker op for en masse videregående uddannelser, og jeg vil gerne bevare alle muligheder for uddannelse. Hvis jeg ombestemmer mig, kan jeg også gå direkte ud i erhvervslivet og arbejde med fødevarer, fordi jeg altid har uddannelsen som ernæringsassistent at falde tilbage på, forklarer Jesper om valget af EUX.

IMG 2123

Jesper i konkurrence til DM i Skills. 65.000 besøgende så Danmarks bedste erhvervsuddannelseselever i aktion på tre dage. Det giver sved på panden!

Det magiske øjeblik

At hjertet banker for mad og gastronomi, er Jesper dog ikke i tvivl om. På Hotel- & Restaurantskolen er han i fuld gang med at tillære sig gastronomiske færdigheder om alt fra tilberedningsmetoder og hygiejne til smagssammensætninger og konservering. Flere gange i løbet af sin godt fire år lange studietid, går turen så over på den anden side af vejen på Viborg Tekniske Gymnasium med fag som fysik, kemi og matematik: De to verdener er ikke så forskellige, som man umiddelbart skulle tro, mener Jesper:

- Flere gange finder du det der magiske øjeblik, hvor det naturvidenskabelige understøtter det ernæringsmæssige. Fx ”hvor høj skal kransekagen være, for at den ikke falder sammen”? Det er jo noget, du faktisk kan regne ud på forhånd – fysikkens love gælder i madlavning som i alt andet, siger han.

Jesper Og Kage

Jesper i dyb koncentration til DM i Skills. 

Molekylærgastronomi og mikrobiologi

Jesper og hans klassekammerater er blandt de første EUX-ernæringsassistenter i Danmark. Og han håber at være med til at påvirke sammensætningen af uddannelsen for de EUX-ernæringsassistenter, der kommer efter ham:

- Jeg havde fx gerne set at et fag som biologi var en del af uddannelsen. Det er helt oplagt, da viden om gæringsstoffer og konservering er tæt forbundet med biologi. De sidste mange års trend med molekylærgastronomi og kokke, der leger med madens smag og konsistens, ligger også i direkte forlængelse af biologi, siger Jesper, som selv overvejer at læse molekylærbiologi på universitetet.

I første omgang skal han dog færdiggøre sit studie som EUX-ernæringsassistent. Det betyder at han om kort tid skal i praktik og derfor søger læreplads. Og Jesper ved, hvad han vil:

- Jeg vil rigtig gerne i praktik i køkkenet på en højskole, fordi man laver mad til så mange forskellige mennesker, som også selv deltager i madlavningen. Det er i højere grad mad med mennesker og ikke bare til mennesker. Den personlige kontakt er noget af det bedste ved at læse til ernæringsassistent, fortæller han.

IMG 2221

Uddannelsen som EUX-ernæringsassistent betyder, at 22-årige Jesper Klavsen veksler mellem fag på Hotel- & Restaurantskolen og Viborg Tekniske Gymnasium.

--- Fakta om EUX-ernæringsassistent ---

  • Det tager 3 år og 9 måneder at blive EUX Ernæringsassistent. Som færdiguddannet får du både svendebrev som ernæringsassistent, og gymnasiale fag på samme tid.
  • Uddannelsen foregår på Mercantec i Viborg - på Viborg Tekniske Gymnasium og på Hotel- & Restaurantskolen.
  • Uddannelsen giver adgang til at søge ind på de videregående uddannelser. Læs mere om EUX på mercantec.dk/eux

 Jesper Ernaeringsassistent

Jesper i sit rette element: I køkkenet på Hotel- & Restaurantskolen.