EUX Gastronom

Hotelogrest

Drømmer du om en videregående uddannelse indenfor mad og sundhed - eller om at få din egen restaurant? Så er EUX Gastronom vejen frem.

Varighed: 4 ½ år. 

Sted: Hotel- og Restaurantskolen og Midtbyens Gymnasium 

Med en erhvervsfaglig studentereksamen som EUX Gastronom opnår du et højt fagligt niveau, der både giver dig mulighed for en karriere i erhvervslivet og for at fortsætte på en videregående uddannelse. 

EUX uddannelsen veksler mellem undervisning på Hotel- og Restaurantskolen, undervisning på Midtbyens Gymnasium og arbejde på din læreplads. Denne kombination styrker din evne til at angribe opgaverne fra både en praktisk og teoretisk vinkel.

Hvad laver en gastronom?  

Som EUX Gastronom bliver du uddannet kok. Så du lærer at skabe spændende, sanselige, sunde og velsmagende retter, der er en oplevelse for kunden at spise. På skolen lærer du alt om gode råvarer, at tilberede og anrette maden samt at vælge drikkevarer dertil. Du lærer også meget om indkøb og kundeservice, så du er godt rustet til en karriere i hotel- og restaurationsbranchen. 

Sideløbende får du undervisning i boglige fag på gymnasialt niveau. Dermed opnår du bred viden på dit felt - og mulighed for at læse videre på f.eks. universitetet eller professionshøjskole.  

Opbygning

Kommer du direkte fra 9./10. klasse? 

Så starter din EUX-uddannelse med gf.1 (grundforløb 1). Gf.1 kører over 20 uger, og du kan f.eks. vælge linjen Mad og Sundhed - læs mere her:


Er det mere end et år siden, du afsluttede 9./10 klasse?
Så går du i gang med din EUX-uddannelse med det samme. Du starter med gf.2 (grundforløb 2) og går derefter i gang med dit hovedforløb, hvor du veksler mellem skole og praktik.

EUX Teknisk

Når du har gennemført grundforløbet, kan du fortsætte din EUX uddannelse på hovedforløbet. På hovedforløbet veksles mellem praktik, skoleforløb i Hotel og Restaurant-afdelingen og de gymnasiale skoleforløb på HTX på Viborg Tekniske Gymnasium.


Uddannelsen varer i alt 3 år og 9 mdr.

Fag

Undervejs på din uddannelse som EUX Gastronom vil du møde fag som:

Fagfaglige fag (kun et uddrag):

  • Ernæring og sundhed

  • Grundtilberedning og køkkenproduktion

  • Gæstebetjening og kommunikation

  • Regning og kalkulation + Salg og marketing

  • Arbejdsmiljø og gastronomi

  • Dansk –fransk menulære

  • Naturfag

  • Drikkevarer

Gymnasiale fag:

  • Dansk A, Matematik A, Engelsk B, Fysik B, Kemi B, Teknologi B

 

 

Tilmelding og opstart

Vi ser frem til at få dig med på EUX Gastronom uddannelsen!

Du skal søge optagelse gennem den koordinerede tilmelding, eller ved at kontakte Mercantec

Tilmelding foregår via Optagelse.dk

Økonomi

Hvis du fra starten af uddannelsen har en praktikplads, er der løn under hele
uddannelsen.

Hvis du gennemfører grundforløbet uden en praktikplads og er mindst
18 år, er der mulighed for SU under grundforløbet og løn under resten af
uddannelsen.

SU og lærlingeløn:
Læs mere om SU - her!
Læs mere om lærlingeløn - her!

Fremtid

Læs videre eller søg direkte ud i erhvervslivet. EUX uddannede efterspørges af erhvervslivet!

Har du lyst til at læse f.eks. Ernæring og Sundhed, Human Ernæring eller gøre karriere som faglært med ekstra gode fremtidsmuligheder, er en EUX Gastronom med kombinationen af en erhvervsuddannelse og en gymnasial uddannelse vejen frem.

EUX åbner mange døre for dig her og nu - og giver dig mulighed for at skifte erhverv senere i livet.