BYGGETEK Ulfborg Kjærgaard kom til sin ret..

IMG 1324

De nyudlærte anlægsgartnere kunne ikke få en bedre afslutning på deres svendeprøve - Da Byggetek i samarbejde med Jordbrugets Uddannelsescenter for første gang nogensinde lagde rammer til.

Overalt summede det af liv på Kursuscentret Ulfborg Kjærgaard. Asfaltdrengene spillede bold på den nye multibane, andre benyttede sig af det nye styrketræningsrum, Handelsskolen Viborg var på ryste-sammen tur i naturen omkring skolen. De 8 der netop havde færdiggjort deres svendestykke som anlægsgartnere fejrede det med grill, kolde drikke, dejlig mad og ved at udveksle historier fra et langt kursusliv.

IMG 1331
8 nye anlægsgartnere flankeret af faglærer Aage Hindhede til venstre og Thomas Birch til højre. De nye svende er set fra højre:

Helle Højsleth Krogstrup, Ikast – Ikast Kirkegårde, Anette Rønhøj Nielsen, Tim – Hededanmark A/S Viborg,
Preben Kristiansen, Ikast – Herning Kommune, Paul Seerup Nielsen, Aulum – Trehøje Anlægsgartneri og Entreprenørforretning, Bent Vendborg Eriksen, Videbæk – Hededanmark A/S Viborg, Brian Nørgaard Hansen, Ulfborg – Staby Fliser og Hegn, Jeanette Ussing Knudsen, Herning – Hededanmark A/S Viborg, Casper Faaborg, Aulum – Kaj Bech A/S

De nye anlægsgartnere kunne ikke få en bedre afslutning, på deres sidste 4 ugers kursus op mod svendeprøven torsdag den 11. september. Det har været 4 uger præget af nerver, drilske materialer og udfordringer med skybrud. ”Den gode humor os imellem og det altid gode humør på holdet er det, der har kendetegnet jer" sagde faglærer Aage Hindhede og Thomas Birch i deres tale til de nye gartnere. Der var ikke tvivl om at der havde hersket en helt speciel stemning i hele jordbrugsafdelingen, for hvem det var en rigtig rigtig stor dag.

IMG 1316
Det var et par glade og stolte faglærer der tog imod på Ulfborg. Th. Aage Hindhede. Tv. Thomas Birch

De 8 kursister, der alle via AMU kurser har opnået retten til at gå op til svendeprøve som anlægsgartner har haft lang vej til målet. Nogle har brugt 6 år andre knap 10 fra første kursus til i dag, hvor Ulfborg Kjærgaard dannede rammen om skolens første anlægsgartnersvendeprøve nogensinde!

Uddannelsen som anlægsgartner er en erhvervsuddannelse, hvor man normalt skal i lære hos en gartner i omkring 4 år samt gennemføre 5 hovedforløb på en gartnerskole. Men det er også muligt at blive indstillet til svendeprøve på en anden baggrund. Er man over 25, har mere end 2 års relevant erfaring i branchen og har de nødvendige AMU kurser, svarende til de fag en lærling gennemfører på de 5 hovedforløb, kan man også blive indstillet til det 4 ugers projekt der indeholder svendeprøven.

Det var den sidstnævnte vej de 8 nye gartnere var gået.

Selve svendeprøven blev afviklet som 1 dags erhvervsuddannelse og det skete med bedømmelse af censorer/skuemestre fra branchen. Det var Jordbrugets Uddannelsescenter, der havde udlagt svendeprøven fra Beder til Ulfborg, så kursisterne kunne blive på ”hjemmebane”.

”I er nu gået fra ufaglærte til faglærte” startede Jette Christiansen fra Det faglige Udvalg under Byggeriets Uddannelser sin tale. Jette havde taget turen fra udvalget i København til Ulfborg -for med egne øjne at se de flotte svendestykker og trykke de nye gartnere i hånden. At Ulfborg Kjærgaard denne dag viste sig fra sin flotteste side med sol, blå himmel og sommertemperaturer gjorde dagen fuldendt for de nye gartnere, der have inviteret familie og arbejdsgivere til afslutning på Ulfborg Kjærgaard.

BYGGETEK håber at kunne afvikle en svendeprøve for gartnere hver 2. år på Ulfborg Kjærgaard.

Læs mere om uddannelsen her

Se galleri fra svendeprøven