Kurser i fældning af stormfaldstræer på Ulfborg Kjærgaard

Ulfborg Kjaergaard 059

Stormsæsonen er i gang. Senest gik det særligt hårdt ud over skovene i Vestjylland og Midtjylland, hvor stormen ”Bodil” i starten af december lagde mere end halv million træer ned.

Private og uøvede skal dog passe på når de fælder stormfældede træer, siger Aage Hindhede, der underviser i skovfældning med motorsave på Ulfborg Kjærgaard Kursuscenter.

På to stormfulde døgn fejede stormen ”Bodil” henover Danmark i starten af december. Særlig hårdt gik det ud over skovene i Vestjylland, hvor middelvindene kom op på orkanstyrke. Blandt andet blev plantagerne i Stråsø og Fejsø sydvest for Holstebro rusket så hårdt, at store skovområder blev fældet fuldstændig. Dermed endte ”Bodil” med at give de største stormskader i de vestjyske plantagers nyere historie, skriver Naturstyrelsen på sin hjemmeside.

Ulfborg Kjaergaard 056

I det hele taget synes ”Bodil” at have gået værst ud over Vestjylland og Midtjylland hvor cirka en halv million træer væltede i stormen. Også på Ulfborg Kjærgaard Kursuscenter gik det hårdt ud over træerne op til indkørslen af kursuscentret.

500.000 væltede træer i Vestjylland og Midtjylland

I det hele taget synes ”Bodil” at have gået værst ud over Vestjylland og Midtjylland. Seneste opgørelse fra Naturstyrelsen viser, at de to områder har lidt et samlet skovfald på over 200.000 kubikmeter - svarende til cirka en halv million væltede træer. Oprydningen er stadig i gang, og det kan være fristende selv at give sig i kast med motorsaven på de væltede træer i baghaven. Det kræver dog, at man ved, hvad man gør, da stormfældede træer er totalt uforudsigelige og derfor meget farlige at tilgå med en motorsav for den uøvede. Det siger Aage Hindhede, der har 15 års erfaring som skovarbejder, og underviser i skovfældning og sikkerhed med motorsave på Ulfborg Kjærgaard Kursuscenter:

- Der er store kræfter i et stormfaldstræ, fordi der er så mange spændinger i træet, som man ikke kan se, fx hvis flere træer ligger oven på hinanden.  Hver gang der er stormfald, er der folk der kommer til skade og selv erfarne folk har svært ved at vide, hvad vej et stormfaldstræ ryger, når man saver stammen over, siger han.

Ulfborg Kjaergaard 059

Kurset ”Betjening og vedligeholdelse af motorkædesave” på Ulfborg Kjærgaard har fokus på sikkerhed, fældeteknikker og vedligeholdelse af motorsaven og henvender sig til nybegyndere såvel som til rutinerede brugere af motorsave. Kurset tager fem dage - kursusleder er Aage Hindhede  (th.) der har 15 års erfaring som skovarbejder.

Stormfaldstræer er som en fjeder under pres

Aage Hindhede pointerer, at man ikke kan ”stå og skubbe lidt” på et stormfaldstræ, på samme måde som når man fælder et almindeligt træ med motorsav:

- Et stormfaldstræ er som en fjeder under pres - det kan svirpe op, ned eller sidelæns afhængig af hvor spændingen i træet er størst. Hvis roden fx er væltet med op på et stormfaldent træ, så kan man risikere at roden svirper frem i vælteregningen, lige op i hovedet på træfælderen. Det er heller ikke ualmindeligt, at et stormfaldent træ flytter sig 3-4 meter i den tykke ende, når man saver det fri. Det er blandt andet noget af det, vi lærer vores kursister på Ulfborg Kjærgaard Kursuscenter, siger Aage Hindhede som i hele vintersæsonen underviser i kurset ”Betjening og vedligeholdelse af motorkædesave”.

--- Fakta ---

På Ulfborg Kjærgaard Kursuscenter, en del af Byggetek og Mercantec, kan man vinteren igennem deltage i kurset i ”Betjening og vedligeholdelse af motorkædesave”, som er relevant netop nu, hvor det er stormsæson. Kurset har fokus på sikkerhed, fældeteknikker og vedligeholdelse af motorsaven og henvender sig til nybegyndere såvel som til rutinerede brugere af motorsave. Kurset tager fem dage.  

Se mere på Ulfborg Kjærgaards og Mercantecs hjemmeside her