Læreplads

BYGGETEK 3478

Hvad vil det sige at have en læreplads?

For at kunne opnå svendebrev inden for en erhvervsuddannelse på Byggetek kræves det, at du har en praktikplads hos en mester (arbejdsgiver), der er godkendt til at have lærlinge indenfor den branche, du ønsker at blive uddannet i. Det er også muligt at gennemføre uddannelsen som skolepraktikelev. Læs mere om skolepraktik

Du er selv ansvarlig for at finde en praktikplads, men du bliver undervist i jobsøgning, og Byggeteks praktikpladskonsulenter/vejledere hjælper dig gerne med råd og kontakter til virksomheder. Desuden kan du finde råd og vejledning på vores Praktikpladsportal.

Hvem skal jeg kontakte

Hvad hvis jeg ikke kan finde en læreplads

Har du søgt forgæves efter en læreplads, har du mulighed for at søge om en læreplads på skolen. Dette kaldes skolepraktik. Her vil din praktiktid foregå i vores skolepraktikafdeling med forskellige praktiske opgaver der skal løses, og skoleophold som ved en almindelig læreplads.
Byggetek tilbyder skolepraktik for tømrere, anlægs- samt bygningsstruktør. Læs om praktikcenter Viborg

Læs mere om optagelseskriterier, løn m.m. her

 

 

Hvor lang tid skal jeg være i lære?

Det er forskelligt, hvor lang tid læretiden varer. Det varierer alt efter, om du går i lære før eller efter grundforløbet, samt hvilken uddannelse, du ønsker. Nedenstående links viser dig læretiden på hver enkelt uddannelse:

Tømrer - Gulvlægger  -  Anlægsstruktør  -  Bygningsstruktør  -  Murer  -  Bygningsmaler

Får jeg løn eller SU?

Når du bliver lærling hos en mester, får du løn fra den dag, din kontrakt starter. Du vil derefter blive aflønnet i hele læretiden, også når du er på skole. Du kan ikke søge SU efter, at du er gået i lære.

Læs mere om SU - her!

Befordring

Som lærling har du mulighed for at søge om tilskud til befordring i forbindelse med dine skoleophold. Skolen uddeler et skema, der efter din udfyldelse bliver indberettet til arbejdsgiverens uddannelsesbidrag (AUB).

Læs mere om befordringstilskud når du er i lære her

 

Får min arbejdsgiver tilskud?

Når en mester ansætter en lærling, er der forskellige tilskudsmuligheder. Tilskuddet kommer fra AUB (Arbejdsgiverens uddannelsesbidrag). Der vil være tilskud til løn, både mens du er i praktik, samt mens du er på skole. En arbejdsgiver kan læse mere herom via dette link.

Byggetek’s studievejledere er altid klar til rådgivning i, hvordan man ansætter en lærling, samt rådgivning i, hvilke tilskudsmuligheder der foreligger.

Skoleophold under læretiden

Skoleophold
En erhvervsuddannelse består altid af et grundforløb, et antal hovedforløb, nogle uger med de obligatoriske valgfrie specialefag samt mulighed for at vælge ekstra undervisning som ”erhvervsrettet påbygning”. Antallet af hovedforløb varierer alt efter, hvilken uddannelse du ønsker.

Svendeprøve
Alle erhvervsuddannelser slutter af med en svendeprøve. Svendeprøven er typisk placeret i forbindelse med det sidste hovedforløb. Det varierer fra uddannelse til uddannelse, hvordan svendeprøven udføres. Oftest er det bundet op på både teori samt en praktisk eksamen.

Du kan læse mere om det at være lærling hjemmesiden for byggeriets uddannelser.

Nyttige links

Nyttige links:

Opbygning af uddannelsen, løn, ansættelsesforhold m.v.: www.bygud.dk

 

Find en læreplads

Du er selv ansvarlig for at finde en praktikplads, men du bliver undervist i jobsøgning, og Byggeteks praktikpladskonsulenter hjælper dig gerne med råd og kontakter til virksomheder. Desuden kan du finde råd og vejledning på vores Praktikpladsportal.

Se bl.a. hvor der er ledige praktikpladser her